maanantai 2. elokuuta 2010

Räystäät tehdään sitten.

Niin ne pitäisi päättää. Että millaiset räystäät. "Ai onko niitä useampiakin erilaisia olemassa?" voisi kysyä :-) No on niitä kyllä. Avoräystäs ja umpiräystäs. Ja poikkisuora ja luotisuora malli. Ja laudoitusta voi laittaa tai olla laittamatta. Ja sitten voi värkätä koristeitakin, jos haluaa.

Tässä yksi periaatekuva jolla haalitaan ummikot takaisin kärryille (googlella löysin tämän havaintoesityksen Pohrin sivuilta):
Eli vasemmalla avoräystäs ja oikealla umpiräystäs joissa kattotuolin pää on poikkisuora (eli laudan päässä on 90 asteen kulmat). Tuota avoräystästä on sitten monenlaista. On sellaista umpeenlaudoitettua ja sitten kokonaan avointa mallia jossa kukkopuut eli räystästä kannattavat palkit ovat näkyvissä (kts. esim. Kannustalon Ainolan räystäsmalli http://www.kannustalo.fi/mallistot/as_kuvat/img006.jpg)

Vanhoissa suomalaisissa rakennuksissa näkee lisäksi paljon tällaista mallia (tämä on myös Kannustalojen Rauhala-malliston räystästyyppi):

Eli että pitkillä sivuilla umpiräystäs ja päädyissä sitten tuollaiset koristeet. No meille tulee näin, plus että päädyissä jäänee kukkopuut näkyviin kuten Ainolassa. Nykyistä kotia vastapäätä on talo, jossa on räystäät tehty sillä tyylillä ja mielestämme näyttää hyvältä. Suunnitteluvaiheessa oli ajateltu umpilaudoitettua avoräystästä (olen vieläkin hiukan epävarma että meneekö terminologia nyt ihan oikein) mutta muutettiin nyt kun keksittiin mieleisempi.

Lisäksi täytyi ratkaista räystäslautojen leveys eli siis tavallaan räystään "paksuus". Räystäslaudan leveys on ulkonäköseikka ja makuasia. Meille tulee 11" laudoitus eli 27,5cm.

Rakennusporukassa syntyi lievää jupinaa "turhasta" ylimääräisestä työstä räystäiden värkkäämisessä. Leveä räystäs on ihan turha ja päädyn koriste se vasta onkin joutavaa krumeluuria :-) Mies jo taipui 8" kannalle (turhan rationaalinen kun on :-) mutta minä muistutin suunnitteluvaiheen keskusteluista. Silloin räystäät piirrettiin ensin sillä 8":llä

Ja sitten 11" ja maalattiin vielä valkoisiksi (plus lisättiin nurkkalaudat ja ikkunan puitelaudat ja näköjään ristiharjan korkeuskin on laskenut..)Niin onhan se nyt ihan eri näköinen! Vähintään 11" ja sillä sipuli :-) Jupina ei kyllä lakannut ennenkuin soitettiin pari puhelua ja selvitettiin ettei se rakentaminenkaan nyt mitenkään hankalaa ole. Eli hyvä näin!

Kiltit rakennusmiehet tekivät pätkän malliräystästä ja ihan hyvältä se näyttää:

Eli sekin asia on sitten järjestykssä :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...