maanantai 28. helmikuuta 2011

Blogi 1-vuotias - arvonta!

Pikku juhlan paikka!
Raksaprojektimme on tänään 1-vuotias ja Hei me rakennetaan! -blogi samalla. Tasan vuosi sitten jätettiin rakennuslupakuvat kuntaan. Suunnitteluvaihe siis päättyi ja itse rakentamisvaihe alkoi.

Blogin kävijämäärä on kasvanut tasaisesti ja viime aikoina kävijöitä on ollut 150-250 päivässä. Tuntuu paljolta. Kiitos kaikille blogia lukeneille ja erityiskiitos kaikille viestejä lähettäneille sekä kommentteja jättäneille.

Mudcaken tapaisella suklaakaakulla juhlimme tänä iltana koko perhe, tytöt koristelivat kakun (niinkuin strösselin määrästä voi päätellä) kouramitalla.
Blogin täyttäessä vuosia on tapana huomioida asia jotenkin ja olen pannut merkille, että usein pidetään blogiarvonta. Niin tässäkin tapauksessa, arpajaiset on aina jänniä :-)

Kuvassa arvonnan kohde, Raksatonttu!

Hyvä alkava omakotirakentaja, jo pitemmälle edennyt, remppaaja tai raksahaaveilija - blogin lukija:

Tässä on mies jota raksaprojektissa tarvitset. Hän hengailee väsymättä seuranasi hommissa, hänen kanssaan voit keskustella luottamuksella erilaisista ratkaisuista, hän osaa pitää salaisuuden ja tarvittaessa kantaa miehekkäästi vastuun jos ja kun kämmi ennenpitkää käy. Ja mikä tärkeintä, voit myös vierittää pikku kävyistä vastuun hänelle, kun LVI-mies avautuu tai sähkömies hermoilee, että "Kuka samperin tonttu...?". :-)

Osallistu arvontaan jättämällä kommentti tähän alle. Juhlallinen arvonta suoritetaan illalla tai huomenna. Arvonnan suorittaa meidän punakarvainen kissa ja virallisena valvojana toimii se mustaruskeakarvainen :-)

Iloista päivää kaikille raksaajille!

Keväinen viikonloppu!

Lauantaina talkoiltiin raksan sijasta kylän talviriehan merkeissä. Hernerokkaa, mäenlaskua, napakelkkailua ja hevoskyytejä oli tarjolla raksan alapuolella rannassa (talo tuossa kuvassa kurkkii pellon takana - kuva otettu riehan jälkeisenä päivänä). Paikalla oli 120 aikuista ja lapset päälle. Riemukasta menoa oli! Länsi-Uusimaassa taitaa olla tänään juttua...
Harmi vain, että omat lapsemme ovat olleet koko menneen viikon influenssan kourissa. Isompi posottaa jo 7. päivää kuumeessa ja pienemmälläkin on menossa 4. korkean kuumeen päivä. Täälläpäin on tällaista liikkeellä.

Eli raksalla emme ehtineet molemmat olemaan, mutta raksamies teki siellä kyllä yksinään ympäripyöreät päivät.
Tässä lähtökohta metsänharvennustoimille myöhemmin keväällä :-) Sankin metsä juuri talon kohdalla - toisaalta on hyvä että siinä on edes jotain edessä.
Suurennos parvekkeesta ja terassista.
Sisätöissä jatkui betonilaatan valmistelu seuraaviin työvaiheisiin. Hiontalätkällä urhoollinen raksamies irrotti 1,5mm pintaa pois. Siis siksi, että valun pinta on hauras ja röpelöinen ja esim. laatat voisivat hiomattomasta pinnasta ajan kanssa irtoilla.
Hirveän paljon on kyllä työvaiheita, huh huh joka välissä :-)
Mutta hyvä tunne on kyllä jo siitä, että voiton puolella ollaan. Tällä viikolla tehdään märkätilojen seinät ja järjestellään muutamat asiat valmiiksi, kun viikolla 11 alkaa kattojen ja lattioiden teko :-)

perjantai 25. helmikuuta 2011

Sisäovien valinta ja hintavertailua

Kilpailutimme jonkin aikaa sitten sisäovet. Kilpailussa olivat mukana Matti-Ovi, Skaala, Jeld-wen sekä suomusjärveläinen Sinnelän puusepänliike. Hei muuten, jos jollakulla on suosittaa ovenkahvakauppaa, niin skrollaa äkkiä loppuun ja anna meille vinkkejä, kiitos :-)

Kaikista kilpailutettavista valittiin "massiivipuiset" nelipeiliovet sekä kahdet lasiovet, eli muiden paitsi Sinnelän osalta "massiivipeiliovi" tarkoitti tietysti massiivikehysovea, jossa peilit ovat mdf:ää.

Ennakolta olimme mielistyneet Sinnelän mäntyisiin puuoviin, lähinnä niiden paikallisuuden vuoksi ja siksi, että tiedämme täsmälleen millaisia ne ovat ja mistä tulevat - lisäksi tietysti se, että puu on mielestämme pitkäikäisempi ja parempi ratkaisu. 
Eli oli mietitty jo valmiiksi, että kuinka paljon olemme valmiit täyspuisista maksamaan ekstraa.

Kilpailutettavassa paketissa oli mukana karmeineen ja valkoiseksi maalattuna (kuvat alla ovat Jeld-wenin)
- 8 kpl nelipeilisiä sisäovia 90 x 210 cm + 2 samannäköistä kosteantilan ovea + saunan ovi
- 140 x 210 cm lasipariovi yläkertaan ja
- lasiovi levikkeineen 30+90+30x210 alakerran kuistille
 

Kilpailutuksen tulokset: jos halvimman hinta on 0-taso
- Jeld-wen + 300 euroa
- Matti-ovi +750 euroa
- Skaala + 2500 euroa

Eli meidän paikallinen puuseppä voitti myös hinnassa! Hintaero tuli tuon levikkeellisen oven kohdalla ja vähän tuon pariovenkin kanssa. Puusepälle ei mikään ongelma tehdä sopivanmittaista ja -näköistä, mutta vakiomuottia tekevälle tehtaalle vähän isompi pulma - ja hinta. Skaala ja Matti-ovi olisivat toimittaneet alakerran oviksi 160-leveät pariovet eli tuo levike ei olisi edes onnistunut.

Tuo isompi lasiovi toteutetaan nyt puusepän ehdotuksesta niin, että oikenpuoleinen levike on kiinteä ja vasemmanpuoleinen on avattava - jolloin eteisen oven saa 120-leveäksi. Hieno idea! Ja muutenkin täytyy kyllä kehua, että olipa kiva suunnittelutuokio siellä Sinnelän verstaalla, tosi mukavaa väkeä :-) Ainiin, ja tuon paketin päälle tilattiin vielä portaiden aluskomerolle ovi, 70 x 160 cm.

Meillä kun on aika paksuja sisäseiniä, niin tilattiin samalla 125mm karmit alakertaan ja yläkertaan sitten peräti 175mm. Muilla toimittajilla taisi olla max 92mm karmit - eli siinäkin tuli reippaasti säästöä kun ei tarvitse timpureilla teetellä smyykejä ovenpieliin (x 13 kpl). 

Ovenkahvoja katselin netissä, Helamestareiden kotisivuilla ja verkkokaupassa ja tällaiset miellyttivät silmää:
Messinkiä, 25,90€

Onko tuo sama vai vähän hoikempi malli, samanhintainen kuitenkin:
Tämäkin ihan nätti, mutta kypsyisin varmaan viikossa kruusauksiin:
Sitten vaan odottelemaan ovia saapuviksi. Toimitus sovittiin viikolle 16 :-)

Iloista viikonloppua ja loppulomaa sellaisille, joilla lomaa on :-)

torstai 24. helmikuuta 2011

Uutisia rakennusjätteen käsittelykeskuksista

Uusiouutiset.fi uutisoi investoinneista rakennusjätteen käsittelyyn pääkaupunkiseudulla:

Tekoälyrobotti aloitti lajittelun

Maailman ensimmäinen tekoälyrobotiikkaan pohjautuva kierrätyslaitteisto on juuri aloittanut koetoiminnan SITA Finlandin tytäryhtiön Suomen Hyötykeskuksen tiloissa Viikissä.

ZenRobotics Oy:n kehittämä ZenRobotics Recycler lajittelee Viikin pilottilaitoksessa rakennusjätettä, joka on ensin esikäsitelty kaivinkoneella. Robotti poimii sekalaisen rakennusjätteen joukosta kuljettimelta halutut materiaalit talteen. Tekoälyrobotti tunnistaa materiaalia lukuisten sensorien tuottaman yhteisdatan perusteella.

ZenRobotics Oy:n kaupallistamisjohtaja Rainer Rehn kertoo, että teknologia on herättänyt valtavasti kiinnostusta ympäri maailmaa, vaikkei markkinointia vielä ole edes aloitettu. Tekoälyyn perustuvalle kierrätysteknologialle ei ole kansainvälisiä kilpailijoita.

*****

Toivonen Yhtiöiden Espoon asema avattiin

Toivonen Yhtiöt Oy on avannut 16.2. pääkaupunkiseudun ensimmäisen rakennusjätteiden käsittelyasemansa. Espoon Juvanmalmin asemalla otetaan vastaan kaikenlaista purku- ja rakennusjätettä teollisuudesta, rakennusliikkeiltä, yksityisiltä rakentajilta ja kaupoilta.

Asemalla tehdään raakalajittelua, jossa metallit ja kiviaines lajitellaan talteen.
Loput jätejakeet siirtokuormataan jatkokäsittelyyn Tampereelle. Aseman aukioloajat palvelevat hyvin pääkaupunkiseudun potentiaalisia asiakkaita, sillä asema on auki aamukuudesta iltakymmeneen. Asemalla on kahdessa vuorossa töissä kaksi työntekijää.

Toivonen Yhtiöt uskoo, että Pirkanmaan seudulla hyväksi havaittu konsepti toimii myös pääkaupunkiseudulla.

”Emme lähde pääkaupunkiseudun markkinoille kilpailemaan hinnalla vaan nimenomaan palvelulla. Purkutoiminnan kautta olemme olleet pääkaupunkiseudulla läsnä jo aiemmin, mutta rakennusjätteen vastaanotto avaa aivan uudet haasteet. Uskomme, että tämä on asiakkaillemme hyvä ratkaisu”, Tommi Järvinen toteaa.

Takkojen viimeistelyä

Onni on viimeistellyt ja laatoitellut takkoja.

Tuli hankittua kahdetkin laatat noihin, kun ensimmäisiä Onni ei kelpuuttanut. Olivat liian lianarat, pinta oli liian sileä ja tumma. Tajusin sen itsekin, kun ne raksan pölyihin toin. Harmi, että tuli haettua ne Kirkkonummelta asti.
Toisella kerralla hankin sitten graffitinharmaat, joissa oli vähän liuskekiveä muistuttava rosoinen pinta.
Voi jumpe ne on hienot! Olen ihan innoissani kertakaikkiaan! Tuo harmaa sointuu tuohon keltaiseen kauniisti.
Mies kävi ottamassa nämä kuvat illalla ja tuli varovasti kysymään (tietäen että takka-asiat ovat minun sydäntä lähellä, liiankin lähellä), että tuota noin, mitenhän tämä nyt, kun noissa on sama laatta nyt kummassakin takassa? Että onko tässä tullut knääpä, vai miten?
Parempi se minun mielestä on että joku hyvä pinta toistuu, kuin että joka laatoitus olisi erilainen. Keittiön hella on samanvärinen kuin tuo takkahuoneen takka, ja senkin kanssa toistetaan sama harmaa eduslaatoitus.

Käsittääkseni homma jää nyt tähän pisteeseen ja jatketaan takkojen kanssa sitten, kun kiviseinät on pinnoitettu ja lattiat paikallaan.

keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Hämyjä juttuja

Oltiin pikku raksatarkastuksella illalla. Muutama sellainen ns. kinkkinen homma keksittiin taas yöunien karkoittajaksi. Miehet saapuvat taas pelipaikkaan tänään. Ollaan ehkä ihan hiljaa päät alhaalla poteroissa ja katsotaan, kukkiiko raksalla luovuus näitä ratkoessa :-)

Kinkkinen homma #1
Lattialämmityksen lämpimän jakotukin alla on takan kylmä ilmanottokanava (punatiilinen siinä letkujen alla). Niin mitä sitten? No ne lattianlämmitysputket jäähtyy? Vai jäähtyykö? Onko tuolla mitään väliä? Pitääkö korjata? Hmmm?
Kinkkinen #2: Noiden välipohjapalkkien ja tuon putkiryteikön päälle pitäisi saada vesivanerilevy. Miten se tuetaan noihin palkkeihin, kun yhtäkään suoraa naulauslinjaa ei silmä tuosta löydä :-) :-(
Välikevennys, ettei korvavälisi ylikuumene: reikätiilitaidetta. Arvaa missä kohdassa on ollut kolme tiiltä lattialla?
Kinkkinen #3: Saunan puukiukaan kohdalla tulee betonilaatasta ylös tällaiset tuntosarvet.
Puukiukaalle katkaisija? Ei kun sähkökiuasvaraus.
Ilmoitin, että minun X-kromosomit periyttää dominoivana piirteenä puukiukaisuutta, että myöskään tulevat sukupolvet ei kylläkään tule tähän mitään sähkökiuasta laittaman. Ei. No siinä ne nyt on kumminkin.
Ja tämä on sitten loppukevennys: hieno vai mitä :-D Junioritimpurin huumoria. Onkohan tullut lainanneeksi Mestarin Vasaraa liian usein?
Pikkuvitsi loppuun: Meillä on 170-senttinen väliaikainen ovi raksalla jonka karmiin yksi tietty usein "tarkastuksella" käyvä henkilöekke lyö aina päänsä. Löi ensin kahteen kertaan puolen tunnin sisään niin, että oikein vekki tuli. Sitten pantiin tuo lappu ihan häntä varten. Lappu auttoi vuorokauden verran - siis siihen asti että tarkastaja tuli seuraavan kerran.
Iloista keskiviikkoa!

tiistai 22. helmikuuta 2011

En anna päällystää takkaa.

Nonni siellä oli minun makkaranpaistoväline valmiina! Me like :-D

Ja eikö muka ole hienon näköinen yläosa tuossa. Miten tuon VOI peittää antiikkilaastilla? Ei voi!
Oj.
 Ja toiselta puoleltakin. Se on ihana justiin noin :-D Jätetään se noin, eikö?
No arvatkaa oliko mies samaa mieltä. "Jätetään noin?" "No vissiin joo, no ei jätetä." On se kumma juttu... Ei mitään ymmärrystä!

Olohuoneen kiviseinä

Täytyy se vissiinkin nyt alkaa vaan miettiä näitä sisustusasioita, ei voi mitään :-) Huh huh, talohan uhkaa valmistua ihan käsiin! Hui kauheaa ;-)

Viikoilla 11-12 tehdään lattiat, sitä ennen märkätilojen seiniä. Siinä välissä täytyisi pinnoittaa kiviseinät, eli lähinnä keskellä taloa oleva kantava kiviseinä.

Täytyisi siis hakea pinnoite takan taustalle ja sitten takkahuoneen suuntaan jatkuen. Lisäksi portaikon viereisille kiviseinille pitäisi myös sekä takkahuoneen kiviosiin.

Hirmuinen homma on lähteä hiomaan ja tasoittamaan sitä noin 25 neliötä kiviseinää, pölyn tuotto aivan karmea ja lopputulos kuitenkin vain hyvin pelkistetty - siis maalattuna.

Koti 3:lle -blogissa oli keskusteltu sisustuslaasteista ja niiden käytöstä. Siitä sain idean tutkia näitä erilaisia pinnoitteita. Aloitin kalkkimaaleista, eli Decosin myymä Patine Calce. Villkaisu värikarttaan ja tekstuureihin:
Kysyin hintaa aineille, ovat luokkaa 150-200 euroa / 25m2. Eli melko kallista tavaraa - lopputulos tosi kaunis. Meinasin tehdä Hannan avustuksella, että lopputulos on varmasti upea ;-D Tai ainakin uniikki.

Mutta hirmu vaikea on löytää sävyä. Terra? Ei. Harmaa -ei, lattia on harmaa. Sininen - ei. Punainen - no ei! Phuh. Mitä siihen jäi? Nuo sävyt on niin kovia, missä murretut sävyt?

No sitten halvempien tuotteiden toivossa etsin Tikkurilan sivuilta käsiini Tunto Hieno -maalit. Eli ne ovat käsittääkseni sellaisia hiukan pastamaisia maaleja, joihin voi piirrellä tekstuuria sudilla tai lastalla tai vaikka omalla sormella jos niin tahtoo.

Siellä olis myös tällainen kuva:
Tuossa pinnassa oli minusta tosi kivaa eloa. Se on tehty niin, että on levitetty alle telalla tumma väri, joka on sitten kapealla lastalla vedetty tiukasti seinään. Sitten vedetään päälle luonnonvaaleata - jälleen tiukasti lastalla seinään painaen.

Lopputulos on elävän oloinen. Sitten kun vielä spottivaloilla sitä korostetaan.

Pohjasävyksi alle, ja harmaan lattian kaveriksi voisi laittaa vaikka tätä (lemppariani) vihreätä "topaasia" tai siniharmaata "ametistia".

Tämä "breksia" voisi olla myös kiva, esimerkiksi siihen portaikon taustaksi.
Lattian väriksi tulee siis tämä harmaa 2115.
Jos jollakulla satunnaisella lukijalla on näiden käytöstä kokemusta, vinkkejä otetaan oikein mielellään vastaan :-) Sutitalkoot on suunnitelmissa viikolla 10.

Ja p.s. kylillä pörrätessä kuulin, että Tikkurilalta on tulossa markkinoille uusi hiekkamaali. Juuri tähän Tunto- ja Taika- maalien rinnalle. Sillä kuulemma voi myös tehdä tosi makeita juttuja ... kunhan se siis tulee markkinoille, arvioilta maaliskuussa.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Wanhan rakastamisesta

Olen miettinyt viikonloppuna sitä, miten erilaisia asumismuotoja ihmiset hakevatkaan. Vanha on nykyisin trendikästäkin, haetaan mummolan tunnelmasta rauhaa ja yksilöllistä henkeä kotiin. Vanhan kunnostamiseksi ollaan valmiita tekemään töitä ja ottamaan taloudellisia riskejä. Perinteinen omakotirakentaminen on harvinaistunut, vai kuvittelenko vain - korjaaminen on trendikkäämpää. Se on toki tosi hienoa!

Toisessa ääripäässä vaikkapa Helsingin kantakaupunki - menot, valot ja fiilis. Kaipaan itse sieltä vain kunnon sushi-paikkaa :-D Täällä meilläpäin ei tahdo saada kunnon sutta edes itse tekemällä...

Hesarin Oma Kaupunki-osiossa oli juttu Korson aseman ostaneesta perheestä. He kirjoittavat korjaushankkeesta blogia osoitteessa

http://korsonasema.blogspot.com/

Hmmm. Ihmisillä on toden totta hyvin erilaisia asumismuotoja. Ihailen niitä, joilla on kyky nähdä erilaisten tilojen mahdollisuudet - korjausprojektissa se motivoi.

Kyky nauttia esimerkiksi lattian narinasta, se on jotain se. Itseä vaan stressaa nariseva lattia. Ei narina vaan se, että ääni kertoo, että lattian kiinnitys on hajoamassa tai että alusrakenteet pitäisi korjata. Tieto lisää tuskaa, tai sitten se on vain se, ettei enää osaa nauttia mistään keskeneräisestä :-D

Uudessa ei sitten tätä huolta, mutta kaikenlaista muuta jännittävää varmaan löytyy että pysytään aktiivisina...

Ja tuossa Hesarin jutussa muuten sanottiin, että Senaattikiinteistöt pistää pian lisää VR:n kiinteistöjä myyntiin. Eli nyt kytikselle vaan kaikki innokkaat vanhan korjaajat!

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Takka on edennyt

Yleisön (otos 2 kpl) pyynnöstä kuvia takan edistyksestä.

Takkahuoneen makkaranpaistomasiinan valmistus on edennyt tähän pisteeseen kahden päivän työn jälkeen.

Varsin hieno minusta :-) Mielipiteeni on tietysti ehdottoman opjektiivinen, tai semmoinen :-)
Lähikuva tulipesän ympärystästä. Hieno tuo luukkujen yläpuolinen "palkki". Luukun alapuolella on myös näpräilty :-)
Jos muistan oikein, luukkujen päälle tulee nyt vielä sitten toinen ja ehkä kolmaskin kerros keltaista tiiltä. Sen päältä pinta muuttuu puhtaaksimuuratusta antiikkilaastipinnaksi.
Onni tulee taas huomenna jatkamaan. Päätän raportin tällä erää tähän.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Kylpyhuoneen suunnittelua

Tänään pidettiin mukavat suunnittelusessiot Salon Kaakelissa. Ipanat tietysti touhusi ja "osallistui" parhaansa mukaan - hiljenivät sentään hetkeksi kun tädit antoivat suklaakeksit käteen ja mehua nenän alle :-)

Kai sitä osaisi itselleen kylppärikaakelit valita, mutta a) tulisi valittua varman päälle pliisuja b) ei osaisi miettiä kokonaisuuksia ja c) värisilmä, ja onko sitä :-)

Suunnitelmat olivat valmiina kun menimme. Ensin tutkittiin suunnittelijan ehdotus ja sitten katseltiin sille vaihtoehtoisia palikoita. Ja kuinka ollakaan, vertailukierroksen jälkeen palattiin alkuperäiseen.

Suunnittelijan ehdotuksena oli käyttää Blown -nimistä laattasarjaa, jossa toistuu samanlainen hennosti raidallinen, tai oikeastaan puunsyitä muistuttava himmeä tekstuuri eri väreissä ja eri laattakokoina.

Päätimme, että käytetään tuota sarjaa ja muunnellaan sitä eri tiloissa.

Pesutilat
Seinälle vaaleinta, hennon vaaleanruskeaa 20x40 laattaa. Suihkujen taakse tehosteeksi tummempaa ruskeaa
Ja sitten ajateltiin tumman ja vaalean rajaukseksi mosaiikkia, suurinpiirtein tällaista väriä kuin tuossa oikealla (en löytänyt juuri valitusta mosaiikista kuvaa, se oli pinnaltaan marmorimaista, hiekanruskeaa - näiden väliltä se oli). Saumat sitten vaalealla - tummankin laatan kanssa.
ja lattialle samasta värimaailmasta kalkkiveden tahroja kadottava (vai oliko se hiukan harmaampi).
Yläkerran vessaan suuripiirtein samat ja alakerran vessaan sitten yhdistelmä (eli vaalean laatan väri on sama kuin kylpyhuoneessa, eikä tuota metallinastaa)
 Ja takaseinälle harmaata.
Tällaisia tänään. Kyllä ne ipanat ihan kiltisti oli - tai ainakin melkein kiltisti :-)

perjantai 18. helmikuuta 2011

Perjantain pärinät

Muuraustyö jatkuu. Siinä se pikkuhiljaa muotoutuu. Kiva lähteä kohta raksalle ja mennä katsomaan mihin saakka takan kanssa on ehditty tänään  - tuon kuvan otin päivällä :-)
Lattialämmitys on yläkerran osalta valmiina ja sitten vain odottelee lattian lyömistä. En tiedä pitäisikö minua hirvittää, kun puurakenteisen talon välipohjassa on kilometrin verran vesiputkea? Yksi pikkuriikkinen virheliike lattialautoja lyötäessä ja pssssssss ..... liri liri liri..... Onneksi putkissa kiertävä vesimäärä ei ole järin suuri ja onneksi kukaan ei täräytä siihen putkeen vahingossakaan... Eikö niin.
Tässä näkyy nyt myös yläkerran porrasaukon muotoa. Tuonne ikkunoiden alle tulee pieni pötköttelysohva ja vasemmalle telkkari.
Ja siivottavaa olisi. Rapatessa kun roiskuu. Jokaviikkoinen siivoustalkoo on edessä jälleen sunnuntaina.
Jahas ja kohta tulee rakentajapuolisoni työn raskaan ryydyttämänä (kuka merkillinen henkilö laittaa puhelinpalaverin alkamaan klo 15.45 perjantai-iltapäivänä...?) kotiin. Onneksi tällä kertaa illan yllätysohjelmana on lapsivapaa savusaunailta rannassa. Nuhaisen ja kuumeisen viikon jälkeen tekee varmasti tosi hyvää.

Hyvää viikonloppua toivotan!

torstai 17. helmikuuta 2011

Takkahuoneessa muurataan!

Keskiviikkona aloitettiin takkahuoneen takan teko suunnittelupalaverilla. Ne ovat erittäin hienoja tilaisuuksia :-)
Katsotaan kuvia takkavalokuva-albumista, Onni asettelee tiiliä kuin lego-palikkoja ja minä koetan pysyä jotenkin kärryillä, että mitähän siinä nyt pitäisi sielun silmillä nähdä :-)

Tulin sitten kotiin ja piirtelin rakentajapuoliskolleni illankähmässä kuvan siitä, mitä arvelin suunnitellun. Se näytti tältä:
Takan pohjana on taso, joka jatkuu yhtenäisenä piipunkyljestä vasemmalle seinään asti. Seinän viereen jää lokonen, noin 35 senttiä leveä tyhjä tila - siihen tehdään puupino. Taso jatkuu luukkujen alla ja piipun edessä se muodostaa myöskin pienen hyllyn. Kuvaan olen piirustanut tiilikuviointia, se tulee samalla Tiilerin sahara-värillä kuin meidän puuhellakin.

Tähän tilanteeseen jäätiin keskiviikkona. Siinä on hahmoteltu takan etureuna ja tulipesän paikka keltaisilla tulitiilillä.
Ja hupsis yhden päivän työn jälkeen torstaina illalla oltiin tässä vaiheessa:
Siinä on muutama hauska yksityiskohta noiden tasojen lisäksi. Minusta tuo tuhkaluukun ympärystä-syvennys (se on suunnittelupalaverin jälkeen keksitty) on hauska.

Ja lisäksi (sinun täytyy klikata ja suurentaa kuvaa, jotta erottuu) nuo vasen etureuna ja oikean puolen etureuna yhtyvät takkaluukkujen linjaan hauskasti, kurkkaapa tarkemmin miten nuo keltaiset tiilet onkaan tuossa toisiinsa nähden. Siinä on hauskoja kulmia ja muotoja. Siinä ei ole kaarevia osia, vaan alalinja koostuu kolmesta suorasta.
Onni oli ainakin erittäin tyytyväinen luomukseensa niinkuin toki mekin :-)
Vasemmalle tulee jälleen ilmanotto, eli puupinotason alta se menee takan alle, josta putki johtaa tuulettuvaan alapohjaan. Ilmanottoaukon ritilä ja sen sulkupelti ovat vasemmalla allekkain. Oikealla puolella on sitten piipun nuohousluukut.

Luukkujen ympärille tulee siis tuota sahara-tiiltä ja yläosa on sitten valkoinen antiikkilaasti. Sitä muotoillaan sitten niin, että se kallistuu ja kevenee ylöspäin.

Hieno kapistus tulee ja taatusti uniikki kappale laatuaan :-)

Huomenna jälleen uutta kuvaraporttia!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...