tiistai 1. tammikuuta 2013

Sähkönkulutus - eka vuosi takana

Asuttuamme vanhassa, paljon energiaa kuluttavassa hirsitalossa aiemmin (n. 35000 kWh lämmitys (hake) + 7000 kWh sähkönkulutus (sis. lämminvesi)), on ollut kiinnostavaa seurata kuinka paljon energiatehokkaampi uusi talo on verrattuna vanhaan. 

Osa maalämpötarjouksista sisälsi kulutuslaskelman eli jotain käsitystä talon energiankulutuksesta oli jo muutettaessa. Esimerkkinä yksi laskelmista arvioi nettoenergiantarpeen (ei sis. taloussähköä) olevan n. 26000 kWh, josta maalämpöpumppu pystyisi säästämään n. 19000 kWh. Tämän laskelman perusteella arvioin, että vuotuinen sähkönkulutus tulisi olemaan n. 12-13000 kWh.

Lopputulos ensimmäisen vuoden jälkeen oli, että sähkönkulutuksessa jäätiin jonkin verran yllä olevan arvion alle sillä kulutus oli 10800 kWh. Alla olevasta kuvasta näkyy paljonko keskimääräinen päiväkulutus on ollut eri ajankohtina.


Insinöörillä on insinöörin luonne eli halusin myös arvioida sitä kuinka suuri osuus sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen + paljonko menee muuhun käyttöön :) Tämän mittaamiseksi merkitsin myös keskimääräisen ulkolämpötilan aina kun tarkistin sähkömittarin lukeman. Näiden kahden tiedon perusteella piirsin alla olevan käppyrän.


Yllä olevasta kuvaajasta voi arvioida, että muu sähkönkulutus (valaistus, kodinkoneet, lämmin vesi, jne.) on n. 17-20 kWh päivässä. Tästä voi laskea, että koko vuoden sähkönkulutuksesta lämmityksen osuus on n. 3500-4500kWh, eli maalämpö ja parempi eristys näkyy aika huimana erona kun vertaa vanhan talon kymmenen kertaa suurempaan lämmitysenergian kulutukseen.  

Eli kaikenkaikkiaan täytyy sanoa, että olemme olleet todella tyytyväisiä siihen miten maalämpöpumppu ja koko talo on toiminut.

Kerrataan vielä talomme numeroina:
- 198 m2 + kellari
- ominaiskulutus siis 54 kWh/m2/vuosi
- perustustapa: tuulettuva alapohja sekä maanvarainen kellari
- eristys: seinät selluvilla 200 mm, yläpohja selluvilla 450 mm
- puurunko, puuvuoraus
- maalämpö, lämmönjako vesikiertoinen lattialämpö, puulattian alla
- lisäksi maakylmä

Tero

5 kommenttia:

Mava kirjoitti...

Kiitoksia mukavasta blogista! On mukava tutkia muiden projekteja kun oma on juuri aluillaan.

MIIA METSO BLOG kirjoitti...

Hehehh nauratti tuo insinööluonnerikommentti, kun oma puoliskoni Jussi on kans kova tekemään tuollaisia analyysejä ja excel on kovassa käytössä :D Mutta täytyy myöntää, etten itse olisi ikinä osannut alkaa esimerkiksi rakentamisen budjettia niin hyvin rakentamaan :) Meillekin tulee maalämpö, kuten nykyään melkein kaikille taitaa tulla, mielenkiintoista lukea kulutuksista.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia lukemia kulutuksesta..
Onko teidän maalämpö mitoitettu täys- vai osatehoiseksi? Käytittekö vuoden aikana puuta lisälämmitykseen?

Anonyymi kirjoitti...

Ihana blogi! Olen tässä kuukauden sisään lukenut blogisi perustuksista muuttoon (eli alusta loppuun). Pieni rakennuskuume päällä ja blogien kautta pääsee mukavasti tunnelmaan. :)

Vieläkö lautalattia miellyttää ja on "toimiva" lattialämmityksen kanssa? Itsellä myös haaveissa lautalattia ja ollaan käyty keskustelua sen järkevyydetä lattialämmityksen kanssa..

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Heippa! Ensin ensimmäiselle Anonyymille: käytimme kyllä puuta. Puunkin huomioiden energiankulutus jäi tasolle 135 kWh/m2 joka on reippaasti alle A-luokituksen 150. Voisin laittaakin päivitetyn energiatodistuksen tänne näkyville, jos se kiinnostaa.

Toiselle anonyymille:
herranjestas, joku vielä tätä lukee :-)

Lautalattia on ollut tosi mieleinen, jos jotakin meidän kodissa kehutaan niin sitä. Koiranpennunkin se on kestänyt. Toki puu on eriste eikä varaa lämpöä, eikä siinä mielessä todellakaan energiatehokkain ratkaisu. Mutta kuten yllä kirjoitin, tehokkuus oli silti ihan hyvällä tasolla. Jos talo on muuten tiivis ja hyvä ja varsinkin alapohja hyvin eristetty, niin minusta puulattiaakin voi kyllä lämmittää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...