perjantai 2. joulukuuta 2011

Frame-projekti: Energiansäästö lisää homeriskejä

Frame-projektin seminaari oli eilen Isoolla Kirkoolla ja lehdistötiedotteita tuli jo viime viikolla.
Lainaus:

Energiamääräysten kiristykset yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa lisäävät rakennusten homeriskejä. Tuloksista kertoo juuri valmistunut Frame-projekti. Se varoittaa, että eristemäärien lisäys johtaa monissa tapauksissa riskirakenteisiin.

Vuonna 2008 ympäristöministeriö tilasi Tampereen teknilliseltä yliopistolta selvityksen, jossa arvioitiin lämmöneristyksen lisäyksen vaikutuksia rakenteiden kosteustekniseen toimintaan. Johtopäätös oli, että riskit erityyppisten kosteusongelmien lisääntymiselle kasvavat, kun U-arvoja kiristetään. Myös rakennuksen jäähdytystarve kasvaa niin paljon, että se jopa kyseenalaistaa matala-energia- ja passiivitalojen teon taloudellisuuden.

VTT sai silloin pikaraportillaan torjuttua kritiikin, joka vaaransi energiamääräysten kiristyksen, mutta juuri valmistunut Frame-projekti vahvistaa, että TTY:n kritiikki oli aiheellinen. Monissa nykyisissä ja laajasti käytössä olevissa rakenneratkaisuissa riskit kosteusongelmille ovat jo kasvaneet ja kasvavat edelleen, jos lämmöneristystä lisätään. Ilmastonmuutoksen vaikutus voi olla vielä tätäkin suurempi.

Energiamääräyksiä kiristettiin tutkijoiden kritiikistä huolimatta vuonna 2010 noin 30 prosentilla ja ensi kesänä ne kiristyvät vielä 20 prosentilla. Hallituksen tavoitteena on nollaenergiataso vuonna 2020 tai jo 2017 eli kiristyksiä on luvassa koko ajan lisää. Suunnitttelijat joutuvat siten tasapainoilemaan säästö- ja terveysvaatimusten kanssa.''

Rakennuslehden kotisivut 24.11.2011

Keskustelu käy vilkkaana Rakennuslehden sivuilla. Yksi talonpoikaisjärkeen käyvä toteamus pisti silmään:

"Seppo Mölsä sanoo Rakennuslehdessä aivan oikein, että kun määräyksiä kiristetään jatkuvasti, siirrytään itse asiassa jatkuvaan koerakentamiseen. Markkinoille tulee tuotteita, joista ei ole kokemusta. Suunnittelu- ja asennusvirheet kasvavat."

Ja toinenkin:

"Riskit erityyppisten kosteusongelmien lisääntymiselle kasvavat, kun U-arvoja kiristetään." No joo joo, mutta kasvavatko ne sellaisessa suhteessa, että U-arvoja ei pitäisi tästä huolimatta kiristää? Kunnon argumentteja peliin. Kyllähän ylensyöntikin lisää kansanterveydellisiä riskejä, mutta en nyt olisi sen varjolla torjumassa toimenpiteitä nälänhädän poistamiselle. 

Frame-projektin materiaaleja löytyy netistä osoitteesta:
www.rakennusteollisuus.fi/frame  

1 kommentti:

Arto Määttä kirjoitti...

Muutaman vuoden päästä ollaan taas viisaampia, kun nyt valmistuvat passiivitalot ovat olleet käytössä. Tuo jäähdytyksen aikaan saama energian lisäys on Suomessa ihan huuhaata. Lämpöpumppufoorumilla jotkut ovat kertoneet ILP-jäähdytyksen aiheuttaman sähkönkulutuksen. Koko kesän ajalta puhutaan kymmenistä, korkeintaan sadoista kWh:sta. Samaan aikaan saatetaan talvella säästää tuhansia kWh:ja. Eikä eristyksen lisääminen taida kesän aikaista jäähdytystarvetta ainakaan lisätä. Eikö suurin jäähdytystarve tule auringon paisteen aiheuttamasta lämpökuormasta?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...