keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Jätteiden vähentämisestä sisätöissä

Meillä on siis päästy sisätöihin ja ajattelin kirjoittaa lyhyesti nyt siitä, mitä keinoja olemme keksineet jätteen ehkäisemiseksi sisätyövaiheessa.

Rungon villoitus tehtiin selluvillapuhalluksena. Jätettä ei syntynyt ollenkaan. Päälle tuleva 50mm koolaus ja toinen villoitus tehdään levyvillalla, saimme Salon suunnasta erittäin hyvän tarjouksen Ekovilla-levyselluvillasta. Eli siitä voi tulla sitten jotain silppua, mutta ne voidaan käydä vaikka vintille heittämässä puhallusvillan sekaan, samaa tavaraahan se on :-)

Levytys tehdään Gyprocin erikoiskovalla levyllä. Koolaus on tehty Gyprocia ajatellen ja huonekorkeutta päätettäessä katsottiin sopiva mitta, jotta 272 cm-korkealla levyä voidaan käyttää. Meidän huonekorkeus tulee olemaan täsmälleen sen verran tai sentin enemmän. Eli levyjä ei tarvitse leikellä lyhyemmiksi, säästyy jätekuluissa ja ennenkaikkea aikaa. Yläkerrassa sama juttu jos oikein muistan, siellä huonekorkeus on noin 260, joka on myös levyn korkeus. Kodinhoitotilassa yms huonekorkeus 250, levy 248cm.

Katto paneloidaan koko talossa samaa tavaraa käyttäen, lisäksi vino-osia voidaan myös paneloida yläkerrassa jos tavaraa on jäämässä ylitse. Eli koetetaan käyttää samaa tavaraa joka paikassa, ei osteta pikku määriä sitä sun tätä. Takkahuoneeseen laitetaan hirsipaneli, koska sitä menee naapurin työmaalle suuri määrä ja voidaan tilata samassa kuormassa meillekin ja hakea sitten sieltä mitä tarvitaan.

Puulattiat meille tulee alakertaan puolet puulattiaa ja puolet laattaa, yläkertaan puulattia. Samaa matskua joka paikkaan (täytyy kirjoittaa muuten puutavaran säilyttämisestä yksi blogi kun muistan, erikoiskuivan puun kanssa onkin nimittäin oltava tarkkana..).

Laattalattiat Laattaa aina jää yli kun lattioita tekee. Ajattelin, että jos tekisi kuistin ja takkahuoneen samalla laatalla ja pesutilat ja khh:n toisella, ei tulisi niin paljon niitä ylimääräisiä. Vessat tehdään jämistä, tai ostan lisää vasta kun vanhat on käytetty ja tarkka menekki selvillä.

Puujätteestä lämpöä - tuo kamina on niin hyvä! Kamina on syönyt kaiken puhtaan puun, kaikki tuulileijonapalat, pahvit, ja paperit ja talo on pysynyt siinä sivussa lämpimänä.Ei ole lämmön päälle saamisen kanssa ollut sillä lailla kiirettä. Raksan pojatkin on tykänneet, näillä pakkasilla..

Kävin muuten tänään tuolla saaristossa Barösundissa katsomassa vähän isompaa työmaata. Rakenteilla oleva uusi Sale on tehty puurunkoelementeistä, jotka on esivalmistettu omana työnä lämpimässä hallissa kauempana. Halli puolestaan lämpiää sahausjätteellä ja runkopuun kappaleilla, eli siellä on hakekattila joka hyödyntää omassa toiminnassa kertyvää jätepuuta. Hyvä idea vai mitä :-) Isot tehtaathan ovat keksineet tuon jo aiemmin, mutta käyhän se pienemmillekin firmoille yhtä lailla.

Barösundin raksa oli muutenkin ihan samanlainen kuin meillä, ontelolaatat alla, puurunko, selluvillaa seinään ja konesaumakatto. Vinkkasin omaa peltiseppää sinne :-)

Lyhyestihän minun piti kirjoittaa, tulipa taas sepostusta.. :-)

2 kommenttia:

Aarni kirjoitti...

"saimme Salon suunnasta erittäin hyvän tarjouksen Ekovilla-levyselluvillasta"

-Hei. Saako kysyä, että mistä paikasta olette saaneet hyvä tarjouksen ekovillalevystä, ja paljonko hintaa? Itse tarvisis samaa tavaraa täällä Salon lähellä.
Kiitos!

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Saat kysyä tottakai! Voin suositella kauppiaan - hinta jääköön kauppiaan ja meidän välille, eikös.

Laita mulle viesti heimerakennetaan@blogspot.com niin laitan sulle postia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...