maanantai 14. kesäkuuta 2010

Ihana Rakennusapteekki

Billnäsissä sijaitseva Rakennusapteekki on oikea vanhaa taloa kunnostavan aarreaitta. Rakennusapteekki ostaa ja myy 1950-luvun ja sitä vanhempia rakennusosia, kuten ovia ja ikkunoita karmeineen, kaakeliuuneja, heloja, lukkoja ynnä muuta. Jopa vanhoille kattotiilille, hirsille ja kivijalkakiville on kuumat markkinat olemassa. Rakennusapteekki myy paitsi vanhaa, jonkin verran myös uusvanhaa tuotantoa - uutuutena ovat keittiökalusteet (ne olikin tosi ihania!).
No, se mainospuheesta :-) Kiertelin varaosapankin pitäjän kanssa vanhojen tavaroiden myyntinäyttelyä, josta vanhojen talojen kunnostajat voivat käydä etsimässä puuttuvia palasia. Tavara oli käytännössä kaikki käsityötä. Puhallettua ja vedettyä lasia. Täyspuisia, vanhoilla menetelmillä tehtyjä ikkunoita. Ikivanhoja kaakeliuuneja osissa lattialla. Kaikilla tavaroilla oli ihan kunnon myyntihinta - se mikä niille kuuluukin. Jos tavara pitäisi saada ilmaiseksi, siitä ei voisi maksaa myöskään sitä kierrätykseen tarjoavalle. Eikös?

Mitä osista sitten maksetaan. Täyspuisesta peiliovesta voi saada myydessä muutaman kympin. Jos karmit ovat mukana ja ne ovat esimerkiksi koristeelliset, muutama kymppi lisää. Pienestä ikkunasta parikymppiä, isommasta vähän enemmän, pokineen edelleen parempi hinta. Kaakeliuuneista tapauskohtaisesti. Tavaraa Rakennusapteekkiin tarjoavia motivoi tietysti myös se, että tavara tai esine eläisi eteenpäin, eikä joutuisi kaatopaikalle.

Mutta se mikä on kallista, on puhallettu lasi. Sitä kysytään paljon eikä sitä tunnu olevan saatavilla, ilmeisesti sitä menee myös jätteenä aika paljon hukkaan, koska se on vaikea tunnistaa. Eli kannattaa soittaa ja kysyä Rakennusapteekista neuvoa varmuuden vuoksi, ennenkuin alkaa lasikuistia purkamaan :-)

Savitiiliä ja -kattotiiliä kysytään myös paljon. Varastotilan puutteen vuoksi Rakennusapteekki ottaa tiilistä vain mallikappaleet yhteystietoineen Varaosapankin hyllylle.

Myöskään hirret ja kivijalkakivet eivät mahdu varastoihin - mutta yhteystietoja on saatavilla. Ainakin Ekeriv Tenholassa Raaseporissa myy hirsiä ja kivijalkakiviä eli navettakiviä. Kivijalkakivistähän tekee todella makeita puutarhapengerryksiä! Nimim. tarkoitus on :-)

Rakennusapteekin pihalla oli muuten todella ihana puutarhamaja, joka oli rakennettu kokonaan kierrätystarvikkeista. Ihanan romanttiset ruutuikkunat, kaunis ovi ja vanhaa puupaneelia ulkopuolelta. Harmi kun en ottanut kuvaa siitä. Menkää katsomaan itse!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rakennusapteekki on muuten "ihana", mutta aika suolaiset hinnat heillä on verrattuna muihin vanhoja rakennusosia myyviin firmoihin.

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Terve!

Kerro kokemuksia muista hyvistä käytettyjen rakennusosien kaupoista?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...