keskiviikko 31. elokuuta 2011

Ukkostuhoja kotona ja raksalla

Täällä meilläpäin löi sitten ukkonen maanantaina.

Se oli kuulemma (oltiin siis itse vielä reissussa) tullut nopeasti ja hiljaa muristen - ja sitten pamautti yhden ainoan hirmuisen paukun niin yllättäen, ettei kukaan ehtinyt tehdä sähkölaitteille mitään. Lapset oli Mumman kanssa juuri tulossa sateesta sisään, kun kuului kova rysähdys sähkötaulun puoleisesta päästä taloa. Tutkailun jälkeen selvisi, että adsl-laatikko, airportti ja mäkki ovat pimeänä. Varmaan muidenkin koneiden käyttöikä lyheni ihan reippaasti - tietokoneelle yms vain on jännitepiikkisuoja.

Eilen tiistaina sitten kuului sähkömiehen kautta naapurustosta uutisia. Järven takana oli räjähtänyt kolme sähkötolppaa ja yhdestä ison perheen talosta mennyt ihan kaikki sähkölaitteet tuusaksi. Koko sähkölinjan matkalla melkein kaikissa taloissa on vahinkoja.

Käytiin tänään sitten vilkaisemassa raksalla maalämpökonetta ja sekin yskii :(((

Kesä loppui sitten kertapaukusta. Toivottavasti lämpökone virkoaa :(

7 kommenttia:

Oman kodin onni 2011 kirjoitti...

Eikä... Noi ukkosen aiheuttamat tuhot on niin harmillisia... Täytyypä muistaa tsekata, et miten meillä on niihin varauduttu.

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Maalämpökone lähti sitten kuitenkin käyntiin, puhhuhuh. Mäkki ja muut kojeet sensijaan ovat sökö. Vakuutusyhtiön mukaan arvonalenema 20%/2 vuotta eli eipä 3-4-vuotta vanhoille koneille paljon korvausarvoa jää :/

Saara kirjoitti...

Voi ei, onpa harmillista! :/ Pitäisi olla itsekin tarkempi laitteiden kanssa. Helposti jää kaikki koneet sähköihin kiinni ukkosenkin aikaan. Se ei tarvitse kuin sen yhden paukun ja kaikki menee sököksi. Mullakin tietokoneella omat tutkimusaineistot yms. joita ei todellakaan ole varaa menettää! Pitääkin ottaa taas vaihteeksi varmuuskopiot...

Anonyymi kirjoitti...

Sähkökeskuksiin on saatavilla ylijännitesuojia jotka suojaavat ukkos- ja muilta jännitepiikeiltä. Kannattaa kysyä sähkäriltä/suunnittelijalta ja ao. linkistä pitäisi päästä ABBn esitteeseen jos em. ei tiedä/tunne asia.
http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww05.abb.com%2Fglobal%2Fscot%2Fscot209.nsf%2Fveritydisplay%2F714929bf5d32c23bc1257241004440d0%2F%24file%2Fabb_ovr_fi_online.pdf&ei=N1VfTtOPBoOWhQffu8yWBA&usg=AFQjCNHZCXssS9_NfAnxuRg74_g_0_iCIQ

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Kiitos Anonyymille tiedosta. Ei ole bloggaaminen turhaa hommaa :-)

Anonyymi kirjoitti...

Saimme alkukesästä oman hartiapankkirakentamisen muuttokuntoon. Tässä kohtaa voi todeta että blogeista yms. löytyy vastauksia ja hyviä ratkaisuja mutta usein liian myöhään koska tehdessä ei osaa etsiä/kysyä. Toisaalta suunnitelijoiden ja vastaavien pitäisi hoitaa tuollaiset (usein vaan eivät tee kuin pakollisen).
Asumme kaupungissa eli suojauksen tarve on pieni, mutta kun joka kone sisältää nykyään prosessoreita yms. niin laitettiin palikat keskukseen (4*OVR T2, kustannus alle 200e).
Maalle yms. ukkosarkoihin rakentavilla voisi kuvitella että tuollainen tulee automaattisesti...

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Tämä on tosi arka ukkoselle, ollaan tällaisella mäellä ja isoja mäntyjä vielä vieressä. Toisella puolella on puolen kilometrin päässä voimalinja, josta ukkonen ei pääse kunnolla yli, mutta toiselta puolen sitten on vapaa väylä.

Tähän nykyiseen kotiin (joka on aika lähellä) on tässä kuluneen viiden-kuuden vuoden aikana iskenyt kolmesti oikein kunnolla. Ekalla kerralla (oli remontti menossa ja ulkoikkunat oli irti) tuli vedet sisään ja ukkonen räjäytti keittiön valaisimen. Toisella kerralla meni adsl ja nyt sitten kolmannella kerralla sitten vähän enemmän. Tuhot tuolla naapurissa ovat kuulemma tosi erikoiset. Salama siirtynyt sähkötolpasta toiseen, vaikka tolppien väli on se normaali 40-50 metriä. Kolme vierekkäistä on mennyt kuulemma päreiksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...