torstai 12. elokuuta 2010

Ulkovuorauksen teko alkaa

Telineitä tehtiin melkein kokonainen päivä ja harmillisesti toisen pään telineet myöhästyivät hiukan. Eli homma hiukan nyt junnaa. Mutta toisen päädyn tuulensuojalevytystä päästiin tekemään hyvässä aikataulussa. Talon nurkat on jäykistetty kunnon vanerilla.

Samalla aloitettiin sitten ulkovuorilautojen käsittely. Onneksi saatiin tutulta maalarilta lainaan kone:
Kuva: Tuosta sisään...
Koneen nimi on Akimat 2000. Ylhäällä on pieni allas johon kaadetaan maali/käsittelyaine. Altaasta neste valuu pienten hanojen kautta sienille joiden välistä lauta vedetään. Toisella puolella on harja joka viimeistelee levityksen ja kaapii ylimääräiset maalit pois. Loppu maali valuu koneen alle ämpäriin, josta se kaadetaan takaisin yläaltaaseen.Kuva: ...ja tuosta ulos.
Ja sitten vaan tapuliin kuivumaan. Muutamassa tunnissa käsittelee koko vuorauksen aina kertaalleen.Kuun uutta puuta laitetaan, niin teemme Tikkurilan ohjeiden mukaan seuraavanlaisen käsittelyn:
- Valtti pohjuste
- Öljypohja sävytettynä
- Vinha (peittävä puunsuoja) tai Pika-Teho (perinteinen vesiohenteinen maali) kahteen kertaan, toinen kierros vasta ensi keväänä (Jälkihuomautus: Vinha valittiin.)

Ulkopinnaksi laitetaan rimalomalautavuoraus. Eli 7" pystylaudoitus umpeen ja saumojen päälle 2" rimat. Nurkkiin tulee 8" nurkkalaudat. Ikkunan yläpuolelta vuoraus katkaistaan 5" valkoisella katkolistalla. Alhaalla vuoraus rajataan 6" valkoisella (koriste)listalla. Katkon ja alalistan päälle tulee vesipelti, joka menee vuorauksen alta, listan yli ja päättyy tippanokkaan.

Hiukan on huolettanut tuon alalistan laittaminen, koska ongelma on, että pellistä roiskuva vesi pääsee kastelemaan vuorauslaudoituksen alapuolelta. Ja kun laudoitus on vielä pystysuuntainen (eli jos huonosti käy, märäntyneen vuorauksen mahdollinen korjaus edellyttää koko laudoituksen vaihtoa kun vaakasuuntaisessa laudoituksessa selviäisi alimman laudan vaihdolla).

Laudoituksen pohjamaalaus siellä on nyt täyttä päätä käynnissä, kovin vaalealta siniseltä näyttää se ensimmäinen kerros 7333:a sävytettyä öljypohjaa. Hui.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...