keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Jätteen vähentämisen viikko

Jätteen vähentämisen viikko jatkuu 28.11. asti. Tässä muutama idea tavalliselle raksalle:


  Varastoiminen ja tavaroiden siirtely tontilla synnyttää paljon jätettä. Tarvikkeita kastuu ja rikkoutuu kun niitä varastoidaan miten sattuu ja siirrellään huolimattomasti (tai huolellisestikin), jolloin niitä putoaa tai kolhiintuu.
Suunnittele tavaroiden säilytys raksalla jo etukäteen. Käytä kertyneitä kuormalavoja, tee niistä hyvä ja kuiva alusta tavaroille. Suojaa kunnon pressulla, sido pressu tai laita painot jottei tuuli lennätä. Varastoi tavarat riittävän lähellä työpistettä; kanniskeluun ja siirtelyyn hukkaantuu paljon työaikaakin.

Torju hukkaa
Isoin osa uudisrakennustyömaalle kertyvästä ylimääräisestä tavarasta on käyttämätöntä. Yleensä joutuu jättämään hiukan varmuusvaraa hankintoihin - ne tavarat siellä raksalla sitten pyörivät.

Tavallisesti raksalla syntyy hukkaa noin 10-15%. Jos laskee koko raksan ajalta kaikki hankinnat, se on euroissa mitä? 10 000? 20 000? Montako kuukautta tarvitsee käydä töissä että saa hukan maksettua? Panosta siis hankintoihin. Laske tarvittavat määrät tarkoin. Kysy millä ehdoin voit tehdä palautuksia. Säilytä kaikki tarvikkeet siististi - jos rikot tai sotket ne, palauttaminen ei onnistu.

Puutavara
on joka raksan perustarvike. Varsinaisen rakennustyön ulkopuolella sitä käytetään anturamuoteissa, tuennoissa, telineissä, kaiteissa - erilaisissa väliaikaisissa rakenteissa. Puutavaran voi käyttää raksalla moneen kertaan, jos viitsii repiä naulat ja säilyttää käytetynkin puutavaran siististi. Lopuksi puutavaran voi käyttää polttopuuna.

Voi myös miettiä, voisiko maalattavan puun sahata määrämittaan ennen maalausta - tällöin sahatut pätkät olisivat puhdasta puuta ja ne kävisivät polttopuuksi.

Muita ideoita:
- Yritä hankkia materiaalit kuhunkin kohteeseen sopivissa mitoissa, huomioi koolausvälit, huonekorkeudet yms. Esim. levyjä on monenlaisissa mitoissa. Osta sopivankokoista, minimoi sahausjäte - sahausjätteen neliöhinta on sama kuin seinälle pääseen levyn.

- Mieti mitä teet ylimääräisillä. Esimerkiksi jos arvelet tarvitsevasi kolme isoa säkkiä laastia, hanki kolmen ison sijasta kaksi isoa säkkiä ja kaksi pientä; jos ylimääräistä jää niin toisen pienen voi palauttaa. Avaa vain yksi säkki kerrallaan. Avattua kun ei voi palauttaa.

- Maalaushommissa kokeile maaleja (ja vaihtoehtoisia sävyjä) ensin pienelle pinnalle. Valitse sitten vasta lopullinen sävy. Asiantuntevassa maalikaupassa onnistuu kuitenkin myös maalien uudelleensävyttäminen (siis kun puhutaan samasta väristä ja sen eri sävyistä). Eli jos ostat ison erän väärää sävyä, kysy uudelleensävytystä eri liikkeistä ennenkuin ostat koko erän uutta.
- Muista myös että maalit, styreenipullot yms voivat jäätyä, ne säilytetään lämpimässä!

Tsekkaa keltainen pörssi! www.keltainenporssi.fi
Keltaisessa pörssissä on tosi paljon ilmoituksia rakentajilta. Ylimääräistä styroksia, panelia, levyjä, kaakelia, puutavaraa ynnä muuta. Kaupan ilmoitustaulullakin voi olla osuvia ilmoituksia. Jokaiselle rakentajalle jää jotakin ylimääräistä tontille. Olisi hyvä jos ylimääräiselle olisi toimivat markkinat olemassa - voisitko ajatella, että kerran raksan aikana ostaisit keltaisesta pörssistä tai vastaavasta jotakin?

Älä laita käyttökelpoista roskikseen
Kannattaa myös itse mieluummin yrittää varastoida omaan käyttöön, myydä tai antaa pois mieluummin kuin rahdata jätteeksi. Remonttia voi joutua jossain vaiheessa tekemään, olisi hyvä jos sitä laminaattia tai kattotiiltä olisi varastossa jäljellä. Tiilistä ja harkoista voi rakennella puutarhaankin monenmoista. Mieti ensin omaa käyttöä ylimääräiselle, ennenkuin heität pois.

2 kommenttia:

Janet kirjoitti...

Meillä on tuota puutavaraa kyllä tehokkaasti käytetty moneen kertaan. Viime kesänä muutamankin kerran kantelin lautoja paikasta toiseen ja nyvin nauloja irti. :) Ja meidän isä on sitten lopulta vienyt ne kotiinsa saunan polttopuiksi, kun raksalle ei olla saatu vielä mitään järkevää säilytyspaikkaa polttopuille. :)

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Meillä taas on kadonnut melkein kaikki syksyn aikana telineissä yms käytetty puutavara kaminan punaiseen nieluun, kun on pidetty taloa lämpimänä :-)

Jotakin on pressujen alla hangessakin, pitäisi tuoda nekin sisään, panna palikoiksi ja palamaan :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...