lauantai 27. marraskuuta 2010

Piipuista ja takoista ja T-kirjaimista

No jumpe. Rakennustarkastaja kävi eilen. Tutkittiin meidän piippuja. Meillä on siis 2 kpl Schiedelin harkkopiippuja ja niihin olisi tarkoitus liittää kiuas & makkaratakka sekä puuhella & takka.

Nyt on Schiedelin piiput otettu tarkempaan syyniin, kun näitä palotapauksia on ollut. Käsitin, että ne koskivat näitä metallisia kevythormeja, mutta koskevatkin myös harkkopiippuja. Tai ainakin niitä syynätään, koska mm. rakennusvirheistä johtuen on syntynyt vaaratilanteita.

Eli tuo keraaminen hormi ja tuo harkkokuori ovat korkeusmitoiltaan yhtä korkeat. Piippua rakennettaessa alimmaksi tulee palanen, jolla hormin ja kuoren saumat saadaan eri "rytmiin" eli että saumat eivät tule samoille kohdin. No, tarina kertoo, että jostain päin lähiseutua löytyi tapaus, jossa rälläkällä oli alin putkenpätkä lyhennetty koska "on se kumma että nämä menee ihan vinksin vonksin täällä, saumat ei ole ollenkaan samassa rytmissä". No, riskihän siinä on, jos saumat ovat samalla kohdin, että siitähän se tuli karkaa sitten. Ei kun purkamaan.

No meidän piiput oli ihan ok ja suojaetäisyydet oli meidän tarkoituksiin sopivat. Saatiin kuitenkin muistutus, että 50 mm suojaetäisyys voi olla liian vähän tietyille tulisiijatyypeille - ja tulikin pieni tenkkapoo.

Mistä pitäisi ihmisen tietää, että mihin T-luokkaan mikäkin tulisija kuuluu? Eli miten kuumana palokaasut kustakin tulisijasta menevät hormiin? Eli mistä tietää kuinka paljon tulee eristää hormia puuosista. Eli jos nyt olisi pitänyt alkaa selvittää asiaa ja muuttaa suunnitelmia, niin sitä tietoa ei olisi ollut kyllä saatavissa mistään.

T400 on perusluokka, palokaasujen lämpötila alle 400'C . 50mm suojaetäisyys puurakenteeseen ja väliin palovillaa. Perustakat ovat yleensä tätä tyyppiä tai jopa alempaa palokaasuluokkaa.

T600 on hotimpi, alle 600'C. Kuuleman mukaan esim. perinteisen mallinen leivinuuni. Mutta myös puukiuas!
Turvaetäisyys 100mm.

Sitten on T200, suojaetäisyys 20 mm.

Mutta siis noista takoista ja helloista sun muista. Esim. uustuotantoon tullut Porin Matti. Millaisen hormin se vaatii? No eipä löydy tietoa tästä. Eri kiukaat? Pikkukiuas versus kertalämmitteinen? Eipäs löydy tietoa!

Meillä ainakaan ei ollut mikään pikkunakki tuo turvatila ympärillä, vaikka hormi sujahti kyllä hienosti kattotuolien väliin. Juurikaan ylimääräistä tilaa ei kyllä jäänyt, kun toiselle puolelle pantiin 50 mm ja toiselle puolelle 100 mm villaa. Eli kiuas ja takka...Vekselit piti siihenkin tehdä, eli katkaista kertopuupalkki ja tehdä siihen pikku rakennelma.

Mutta jos tulisijan valmistajat ystävällisesti voisivat huomioida tämän T-luokituksen teknisissä tiedoissa, olisi kaikkien kannalta turvallisempi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...