torstai 15. maaliskuuta 2012

Vesi

Viime aikoina on tullut blogin verkkaisuudesta huolimatta paljon erilaisia yhteydenottoja. Kivaa, että moni on löytänyt jotakin itseä hyödyttävää täältä. Hyvä.

Viikon ilonaihe: oikeanlaista vettä, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan :-) On testattu kaivovesi ja taisteltu sulamisvesiä vastaan - hyvin tuloksin!

Rinnetontin ongelma lumisen talven jälkeen:
Siis rumpu jäässä, kun sulamisvesien tulva alkaa vyöryä mäeltä. Tuo lampi kehittyi muutamassa päivässä ja maanantaina sitten lähti kunnolla nousemaan. Viime vuonnahan vesi nousi meillä niin, että valui pitkin pihaa ja öisin aina jäätyi kivaksi kuolemankentäksi.

No niin, viime syksynä oltiin viisaampia! "Köyhänmiehen" lämpövastus eli 30 metriä ohutta putkea rumpuun - asennus tietenkin ihan viime hetkellä, viimeisillä sulakeleillä marraskuun lopussa.

Kun tulva alkoi nousta, kävin hulauttamassa kukkienkastelukannulla pari litraa kiehuvaa vettä putkeen. Sinne se jäi muhimaan sitten. Illalla jatkettiin hommaa - toisesta päästä tulppa pois ja 6 litraa kiehuvaa valumaan läpi.
Ja plop :-) Semmoinen pökäles pätkähti toisesta päästä pihalle :-) Ja aamuun mennessä tulvaa ei sitten enää ollut. Kyllä insinöörit oli taas siis NIIN ylpeitä toimivasta rummunsulatuskoneestaan :-) Kuten kuvasta näkyy.
Muutkin ne edistää jo kevättä, nimittäin sulattavat järven jäätä omalla hanurilla:
Sitten toinen ilonaihe eli meidän erinomainen kaivo (alanurkan punainen täppä):
Testattiin vesi LUVY:n labrassa. Piti odottaa muutama kuukausi ennen labraan menoa, että sai nauttia hyvästä vedestä - jos kaivo olisikin vaikka pitänyt sitten sulkea ;-)

Tuloksia (suluissa raja-arvo):

Radon 110 Bq/l   (1000)

E. coli 0   (0)
Muut colit 0   (0)

Kokonaistyppi 1,8 mgN/l   (11)
Nitriitti <0,002 mgN/l   (0,15)
Ammoniumtyppi <0,004 mgN/l   (0,4)
Fluoridi <0,2 mg/l   (1,5)

Kloridi 5,1 mg/l   (100)
Mangaani 75 mikrog/l   (100)
Rauta 120 mikrog/l   (400)

Kokonaiskovuus 1,8 mmol/l   (kovaa vettä)
Kem. hapenkulutus 2,6 mgO2/l   (5)
pH 7,2   (>6,5 ja <9,5)
Sähköjohtokyky 384 mikroS/cm   (2500)

Radon siis testattiin, vaikka kyseessä on rengaskaivo. Ihan vaan mielenkiinnosta ja varmuuden vuoksi - naapureilla on aika rouheita becquerel-arvoja.

Eli oikein hyvää vettä - ja niin hyvälle se maistuukin, että oli arvattavissa, että pakko se on olla laadukastakin :-)

Aurinkoista kevättä täältä meiltä!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...