Kirjoitin edellisessä postauksessa käynnistäni Rakennusapteekissa. Ehdittiin siinä kiertokävelyn aikana jutella monenlaista ja vertailla nykyisten ja vanhojen rakennusosien ominaisuuksia. Uusilla on puolensa, vanhoilla laatunsa. Energiavaatimukset, modernit lämmitystavat ja ilmastointi tekevät pian mahdottomaksi käyttää mitään vanhoja osia modernissa talossa, kun vanha ei joko kestä kuivaa sisäilmaa vaan haristuu (puuosat) tai ei täytä nykyisiä rakentamisen vaatimuksia (ikkunoiden ilmatiiveys).
Mutta jos rakennusjätteistä puhutaan niin sanotaan nyt sekin, että nykyisin saatavilla olevat ikkunat ja ovet ovat kyllä kunnostamisen tai kierrättämisen näkökulmasta aivan toivottomia. Moderni ikkuna sisältää usein alumiinia, muovia, puuta ja eristyslasin välissä lisäksi suojakaasua. Eikä puu ole puuta vaan prässättyä liimapuuta. Kuinka tällaisia ikkunoita huolletaan? Siis pintapuolisesti toki voi kunnostaa, mutta voiko korjata itse ollenkaan? Ja suunta on yhä vahvemmin juuri tämä - puusta ei enää tehdä. Esimerkiksi Fenestran sivuilta uutinen, päivätty 10.6.2010:
"Fenestra lopettaa massiivipuupeiliovituotannon lokakuussa. Kehys- ja levyovituotantoa tehostetaan investoimalla levyovien valmistuslinjaan. Muutoksilla vahvistetaan Fenestran asemaa kehys- ja levyovien valmistajana."
Ja entäs sitten kun ikkuna tulee aikanaan käyttöikänsä päähän? Se on alumiini-muovi-lasi-metalli-sekajätettä.
Perinteisiin puusepän valmistamiin sydänpuisiin ikkunoihin verrattuna niillä on kyllä etunsa, esim. hinta. Ja ero on suuri ja tuntuu, kun rakentaminen on muutenkin niin kallista. Moderneissa ikkunoissa ja ovissakin on myös monenlaisia toiminnallisuuksia, jotka viehättävät.
Valinnan teko on vaikeaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti