perjantai 17. joulukuuta 2010

Puutavaran säilyttämisestä raksalla

Yritin työhommissa yksi päivä etsiä tietoa puutavaran säilyttämisestä raksalla. Etsin ja etsin, kunnes sitten piti soittaa omalle puutavaran toimittajalle. Että miten erilaiset tavarat pitää säilyttää, jotteivät ne pääse kiertymään, tummumaan, homehtumaan... ja mene pilalle. Monen monta uutta asiaa selvisi.


Tällaiset olivat Simon vinkit:

Kaikki puutavara ja huom. myös puurakenteet kannattaa sääsuojata huolella. Reippaasti irti maasta, ettei kosteus pääse nousemaan. Pressu kunnolla ympäri ja kiinnitys tai painot päälle, ettei tuuli vie suojia. Mieluiten tietysti säilytys katon alla.

Puusepänkuiva- eli erikoiskuiva (kosteus% < 10%): esim. lattialauta, tulee tontille yleensä suoraan kuivausuunista. Eli puusepänkuiva puu säilytetään huoneenlämmössä, mieluiten lyödään heti kiinni, sillä alkaa nopeasti elämään.

Vienti- eli varastokuiva (16-18%): toimitetaan nipuissa, säilytetään mieluiten kuivassa, viileässä ja pimeässä. Aurinko tummentaa ja aiheuttaa puutavaran kiertymistä.

Tuore puutavara (~25%): tapuloidaan kuivumaan sydänpuoli ylöspäin, jätetään tavaran mittojen verran ilmarakoa kunkin lankun tai laudan ympärille. Liian tiivis tapuloiminen pilaa puutavaran - jos ilma ei liiku.


Halkaistu esim. 2”x2” tai 2”x3” ja ohuet listat: kiertyvät voimakkaasti, toimitus mielellään pienissä nipuissa tiukasti sidottuina. Niput avataan yksi kerrallaan ja lyödään kiinni saman tien.


Tarkista laatu: särmää pitkin puun pituussuunnassa suoruus, lapetta tai särmää pitkin puutavaran kierous. Pihkaisuus, oksaisuus, sinisyys, vajaasärmäisyys ovat myös virheitä.

Ja: kun tarvitaan säänkestävyyttä, käytetään kestopuuta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...