maanantai 26. syyskuuta 2011

Lämmitetty puulattia - ensipuraisu

Meillä on yläkerta ollut suht koht valmis jo kuukauden päivät. Syksyn tullen on laitettu lämpö kiertämään yläkerran lattian alle eli välipohjaan. Seuraavassa pari sanaa kertaukseksi lattian teosta ja sitten ensifiiliksiä.
Hitsi kun pitää näitä vanhentuneita kuvia käyttää - pempulan kamera on edelleen siellä Keravalla...

Puulattia asennettiin jo maaliskuussa. Talo saatiin hyvin kuivumaan ennen lattian tekoa, se oli tärkeää. Koko talven oli pidetty kaminassa tulta ja sitten lopulta saatiin vesikierto päälle viikkoa ennen lattian tekoa - talo humahti 36% kosteuteen.

Lattianlautojen hankintaan oli panostettu siten, että luettiin loputtomasti kokemuksia ja kirjallisuutta aiheesta ja soiteltiin eri tavarantoimittajille ja juteltiin käyttötarkoituksesta ja kuunneltiin suosituksia. Päätöstä tehtäessä käytiin vielä kylällä tutustumassa yhteen taloon, jossa oli lämmitetty lautalattia.Päädyttiin 120mm leveään lautaan, rakoilun uhallakin.

Nyt kun tuolla uudessa kodissa tassuttelee huoneesta toiseen, niin tuntuu, että ollaan onnistuttu! Puu on niin hieno ja samalla tuttu materiaali. Ei liian fiini vaan niin kodikas.

Yläkerrassa on 19 astetta lämmintä, mutta t-paitakeli. Ei vedä - lattia on luonnollisen tuntuinen ja lämmin jalan alla. Toki meidän perhe on kyllä tässä vanhassa (todella vanhassa) talossa asuessa tottunut viileisiin tiloihin ja kylmiin varpaisiin, eli ehkä siksi tämä uusi tuntuu niin suurelta parannukselta. Mutta silti, lattian lämpö ja vedottomuus on mainiota!

Siitä ajatuksesta pidän, että sisätiloissa lämpötila voisi olla sen 19-20. On tosi hyvä nukkua, kun on viileätä. Ja on kiva, että takkaa voi sitten käyttää olohuoneen ja keittiön lämmittämiseen. Tykkäisin kyllä kovasti, jos ilmastointia ei tarvitsisi olla ollenkaan. Pelkään, että sen käynnistäminen aiheuttaa vedon tunnetta ainakin porrasaukkoon.

Maalämpö on myös sitä tehokkaampi, mitä matalampaan lämpötilaan putkissa kulkevan veden voi säätää eli mitä matalampaa ilmanlämpöä haetaan. Lämmitysveden lämpötila vaikuttaa myös lattian käyttömukavuuteen - liian kuuma vesi tuntuu myös laudan läpi.  Siinäkin mielessä 19 voisi olla hyvä sisälämpö.

Lattia on pehmeän tuntuinen jalan alla. Maalipinta ei ole liukas, koska puun syyt kuultavat vähän. Kiiltoa on sopivasti. Kun lapset juoksevat yläkerrassa, kuminan kyllä kuulee, muttei se häiritse mitenkään. Eli rakennesuunnittelija ja välipohjan villoittaja ovat ilmeisesti onnistuneet työssään :o)

Toivotaan, että talo alkaa sitten kokonaisuutena toimia kun alakertaankin laitetaan lämpö, ilmastointi päälle ja takkaan tuli :o)

2 kommenttia:

Heidi K kirjoitti...

Hei,

Löysin blogiisi toisen blogin kautta ja miten sattuikaan niin sopiva postaus. Itse ollaan vasta aloittelemassa rakennusprojektia ( http://villahelminauha.blogspot.com/) ja ollaan kovasti pohdittu lautalattiaa yläkertaan. Kiitos siis hyvästä postauksesta! Palaan ehkä myöhemmin kyselemään aiheesta lisää :)

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Moi, no tervetuloa! Lopullinen totuus lattiasta paljastunee vasta vuoden kuluttua kun talven pakkasista ja kuivuudesta on selvitty. Katsotaan mitä lattia niihin sanoo... Mutta ainakin se on tehty niin hyvin kuin mahdollista on ja asennustyö meni nappiin. Että täytyy vaan nyt toivoa parasta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...