maanantai 14. helmikuuta 2011

Lattialautojen hankinta

Kun tekee lämmitetyn puulattian, kannattaa hankkia taatusti rutikuivaa, panostaa kuljetukseen ja varmistaa, että asennus pystytään tekemään välittömästi. Ja talon sisällä ilmankosteuden tulisi olla ainakin alle 60, mieluummin lähellä 40:ä. Näin minua on neuvottu.

Ja hyvä onkin, että neuvoja on saatu. Suosittelisin edelleen tätä opinnäytetyötä, josta kivasti löytyy myös speksit parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi lattiaa tehtäessä - eli minkälaista, miten ja milloin. Kts. http://www.tkk.fi/Yksikot/Talo/opinnayte/Lammitetty%20massiivihavupuulattia.pdf

Puutavaran kuivuus ja myös talon ilmankosteus asennusta tehtäessä - ne ovat siis keskeiset. Puutavaran laatu on yksi kriteeri, kierot ja huonot yksilöt tuottavat rakoilua. Logistiikan täytyy myös pelata, jotta puutavara saadaan kuivasta kuivaan ja kiinni lattiaan mahdollisimman nopeasti.

Ja laudan leveys. Mitä leveämpää puutavaraa, sitä enemmän se rakoilee. 28x95mm on suositus puutavaralle. Me otetaan riski ja pistetään 120mm leveätä ympäriämpäri pontattua. Asennus pontista ruuvaten, ei saa missään tapauksessa liimata ja naula ei pysy - siis ruuvi. Näin.

Sitten kun lattia on asennettu, mitä on odotettavissa? Kuinka paljon sitä rakoilua syntyykään?

Tässä meidän kodin 2v vanha puulattia. Tuossa kotelossa menevät lämpöputket, ja siitä vierestä on rapsahtanut (tulitikku havainnollistaa raon leveyttä):
Tässä on huomattava, että pattereissahan kiertää huomattavasti kuumempaa vettä kuin lattiaputkistossa kun on lattialämpö - ja tässä lattiassa laudat ovat 145 leveät. Eli aika leveät laudat, enemmän rakoilua. Keskellä lattiaa on myös yksi rakonen, en tiedä miksi siitä on revennyt:
Sitten noin vuonna 1965 asennettu 95mm leveästä tehty puulattia, joka on rakoillut tosi paljon kauttaaltaan (maalattu pari vuotta sitten):
Ja sitten tuvan lattia, joka on wanha. Isoimmat raot sentin verran. Mutta onko tuo nyt muka ruma? No ei. Siinä näkyy edellistä edeltänyttä edeltäneen asukkaan kävelykepin tekemät reiät...
 ..vasemmalta kolmannessa laudassa. Elämän jälkiä. Laminaatissapa ei näkyisi, hähää :-D
Tänään suunnittelin lattialautalogistiikkaa. Viikolla 11-12 miehet ovat töissä, eli alkuviikosta 11 pitäisi laudat ottaa tontille. Jotta onnistuminen olisi paras mahdollinen, otetaan laudat kahdessa erässä. Toinen satsi viikon 12 alussa. Miehet epäilivät, että 10 työpäivää menisi koko lattian (150m2) tekemiseen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve

Katso noita maalattuja lattioita.
Rako on tullut joka neljänteen saumaan. Maali on "liimannut" sauman kiinni ja koska joka neljäs
tai kolmas antanut periksi niin sauma elänyt siinä tavallaan kolmen sauman puolesta.
Meillä sama ongelma kattopaneeleissa.
Itsellä testilattia jossa parkettirakenteella tammipinta. Yhtenäisen laudan leveys 25-40 cm!
tsemppiä rakentamiseen.
Toinen maali? Kysy Tikkurilan mielipiteitä!

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Moi!
Kiitos vinkistä, sepä tulikin nyt erittäin hyvään saumaan. Ei olla osattu tuota ajatella.

Tuo kaakaonruskea lattia on sellainen, että se on ensin lakattu, sittemmin lakka poistettu ja maalattu Betoluxilla.

Täytyy vertailla vähän noita maaleja tältä rakoilun kannalta. Kysyn Tikkurilalta ja kirjoitan aiheesta plokin :-) Kiitos vielä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...