keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Lämmitysjärjestelmästä

Täällä ollaan edelleen ja peltimiehiä odotellaan vieläkin. Vähän syö naista ja miestä tämä odottelu, mutta minkäs teet?

Tässä odotellessa on koetettu valmistella seuraavia rakennusvaiheita. Kun katto on saatu päälle, tehdään kuistit, tehdään ulkovuoraus loppuun ja sitten onkin villoitus jo seuraavana. Villojen jälkeen ikkunat.

Ja siinä vaiheessa onkin lämmitysjärjestelmän asennus seuraavana listalla.

Vaihtoehdot pientalon energianlähteeksi (haja-alueella) ovat käytännössä puupelletti, öljy, suora sähkö sekä maalämpö. Aurinkoenergia tietysti mahdollisena lisä-energianlähteenä. Lämmönjakovaihtoehdot ovat patterilämmitys, lattialämmitys, ilmalämpöpumppu ja varaavat takat.

Näitä sitten täytyy vertailla paitsi raaka-aineen hinnankehityksen pohjalta, myös laitteiden ja lämmönjakojärjestelmän hinnan kautta. Ekologiset näkökulmat ovat myös olennaiset sekä se, kuinka lämmitysjärjestelmä suhtautuu esimerkiksi suunniteltuihin sisustusmateriaaleihin. Seuraavassa lyhyesti plussia ja miinuksia eri systeemeille:

Sähkölämmitys (ilmalämpöpumppu tai suora sähkö)
+ helppo ja aika varma järjestelmä
+ halvat asennuskustannukset
+ nopea ja helppo säätää
- riippuen sähkön hinnan kehityksestä potentiaalisesti aika kallis
+ mahdollisuus ostaa esim. norppasähköä tms
+ harkitaan ilmalämpöpumppua viilennysjärjestelmäksi

Puupellettikattila / hake
+ uusiutuva energianlähde
+ raaka-ainetta saatavilla omasta takaa
- työllistää itseä..

Öljy
+ kohtuullisen helppo
- ei ole ekologisessa mielessä täysin hyväksyttävä
- hinnankehitys?

Maalämpö
+ helppo
+ ekologinen
+ omavaraisuus
+ vaihtoehtoina pelto- järvi - ja kallioputket
- hyötysuhde voisi olla parempi
- investointikustannukset isot
- paras hyötysuhde lattialämmityksellä
- haluaisin puulattiat, jonka kanssa lattialämmitys ei oikein synkkaa...

Aurinkoenergia
+ uusiutuvuus
- kallis investointi

Olemme päätymässä maalämpöön ja tarjouksia on pyydetty. Nyt täytyisi ratkaista vielä tuo lattiamateriaali-asia. En haluaisi kivilattioita, vaikka hyötysuhde olisi silloin kyllä parhaimmillaan. Haluaisin puulattiat, kun landella ollaan. Pitää myös miettiä yläkerran lämmönjakoa (lattia vai patteri?). Lämpöpumpun lämmitysteho on 10kW. porakaivon syvyys 170 m.

Ilmastointikoneeseen tulee tietysti lämmön talteenotto.

Eli semmoista tällä kertaa. Sataa sataa ropise, mikä tarkoittaa etteivät peltimiehet tule tänäänkään...

9 kommenttia:

Kristiina kirjoitti...

Hei!

Mekin tuossa kesän korvalla olimme saman kysymyksen äärellä ja maalämpö vei voiton, vaikka investointina kallein onkin. Lopulta kuitenkin noin 17 tuhannen euron kustannus (sisältää käytännössä kaiken, myös vesikiertoisen lattialämmityksen asennettuna) tuntui satsauksen arvoiselta.

Kannattaa kilpailuttaa eri vaihtoehtoja - esim. sähkölämmitys ei ole investointina niin edullinen kuin luulisi. Lisäksi meillä sähkölämmitys putosi pois jo ihan alkumetreillä senkin vuoksi, että edellisessä talossa oli jatkuvasti ongelmia lattialämmityksen ohjausyksikköjen kanssa (niistä meni rikki parin vuoden aikana joka ikinen...).

Mutta tosiaan tärkeä ja vaikea päätös, jota kannattaa pähkäillä vähän enemmänkin.

Tsemppiä projektiinne!
Kristiina

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Kiitos kommentista! :-)

Tätä on tosiaan pähkäilty jo melkein projektin alusta saakka. Isoin pulma on tuo lämmönjako. Haluaisin lämpimiä lattiamateriaaleja, en haluaisi kiveä, se on jotenkin niin epäkodikas materiaali. Puulattian taas voi odottaa rakoilevan eikä se tietysti varaa lämpöä pätkääkään. Parketista en ole pitänyt koskaan, kaupassa jos alan katsella edes likimain kivoja malleja, löydän vaan mallit jotka on luokkaa 80-90 €/m2. Nykyisessä kodissa on vanha puulattia, silmä on tottunut siihen ei huoli muuta.
Laminaatti ei ole edes vaihtoehto.

Hmm...

Nora kirjoitti...

Hei!

Meillä on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys sekä ala- että yläkerrassa. Lattiat ovat graniittilaattaa (keittiö ja kuisti), keraamista laattaa (pesutilat, vessat, khh) sekä puuta (kaikki muua). Puu on Timberwisen mäntylankkua, jonka otimme puuvalmiina ja maalasimme itse, ja jonka pitäisi sopia hyvin lattialämmityksenkin kanssa.

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Timberwise?

Hmmm. Täytyypä tutkia asia! Jostain olen lukenut huonoistakin kokemuksista "takuukuiviin" lattialankkuihin liittyen. Mutta tutkia täytyy. Kiitos paljon vihjeestä :-)

Johanna kirjoitti...

Moi!
Me ollaan kans kallistumassa tuon maalämmön puoleen, koska meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys ja houkuttaa tuo käytön edullisuus, vaikkakin alkuinvestointi on kallis. Meille sanottiin lämpöfirmassa, että jos on maalämpö, sen kanssa ei enää kannata laittaa aurinkokeräimiä, koska niistä saatava hyöty ei kuulemma kata niitä alkukustannuksia. Eli hylättiin sitten se idea...

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Mekin katsellaan vielä noita aurinkokeräimiä jonkin aikaa, voihan sitten myöhemminkin...

Kiitos kommenteista ja onnea teillekin projektiin :-)

Anonyymi kirjoitti...

Maalämpö porakaivoilla mahdollistaa myös viilennyksen (vrt. sähkölämmityksen plussat ja miinukset). Esim. viilennyspatteri iv-koneelle ja eristetyt iv-kanavat.

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Tervehdys anonyymillekin :o) Kiitos vinkeistä. Kyllä se maalämpö taitaa olla paras kaikilla muilla mittareilla paitsi hinnan suhteen lyhyellä tähtäimellä.

Vilho kirjoitti...

Kiitokset tästä postauksesta, oli hyödyllinen. Meillä on tuota lämmitysjärjestelmää mietitty, ja todettu että ilmalämpöpumppu voisi olla sopiva. Saisi sitten kesällä viilennyksenkin. Maalämpö ei meidän tontille sovi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...