tiistai 7. syyskuuta 2010

Näkökulmia jätepolitiikkaan

Rakennusjäteuutinen Salon suunnalta:

Jätelain uudistuksen lobbauksessa ovat viimeiset hetket käsillä
(Turun Sanomat 7.9.2010)

Salon jäteveljekset taistelevat koko maan jäteyrittäjien puolesta

Sekalainen rakennusjäte pyörii erottimissa Salon Hyötykäytön pihamaalla. Laite erottelee puun, lasin ja metallin kierrätykseen. Lähinnä muovista ja paperista jauhetaan rinnakkaispolttoon päätyvää ref-polttoainetta. Loput jätteestä, noin kymmenen prosenttia kiviainesta ja pölyseosta, päätyy kaatopaikalle.

Yrittäjäveljesten Esa ja Mikko Brandtin lajittelulaitteisto on tyypillinen rakennusjätettä erotteleva käsittelylinjasto. Mutta veljeksillä on suuret suunnitelmat siitä, mihin kaikkeen laitteistoa voisi kehittää kierrätyksen ja jätteen hyödyntämisen lisäämiseksi.

Nyt siitä on oikea aika puhua, sillä jätelain uudistus etenee eduskunnan käsittelyyn näillä hetkillä.

Lainsäädännön mukaan yksityiset toimijat voivat vapaasti hyödyntää elinkeinoelämän jätteet, mutta asumisessa ja julkisessa toiminnassa syntyvä jäte on kuntien omaisuutta. Yksityisiä jätehuoltotoimijoita kunnan yksinoikeus asumisen jätteisiin hiertää.

– On hyvin 70-lukuista ajatella jätettä välttämättömänä pahana, josta julkisen toimijan on hankkiuduttava eroon. Markkinoilla on mahdollisuudet hoitaa jätehuolto nykyistä toimivammin, mutta sitä ei ole haluttu nähdä, yksityisiä jätehuoltotoimijoita edustava Ympäristöyritysten liiton viestintäjohtaja Pia Vilenius sanoo.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...