tiistai 21. kesäkuuta 2011

Juhannuskokko-ajatuksia sinulle!

Juhannus, juhlista jaloin! Toivottavasti omin jaloin :-)

Tänään meinasin kirjoittaa oikein ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin jätteen polttamisesta. Täällä Länsi-Uudellamaalla on muutaman kunnan alueella ollut käynnissä roskaantumisen valvontahanke ja sen puitteissa olen itsekin ollut merellä seuraamassa juhannuskokkojen rakentamista.

Valitettavasti suurin osa tuntuu rakentavan kokkonsa huonekaluista, myrkyillä käsitellyistä ikivanhoista rakennuslevyistä, purkujätteestä. Karsean näköistä. Katsokaapa tänä viikonloppuna sitä omaa kokkoanne sillä silmällä, että mitä siinä onkaan.

Nyt siis tärkeä juttu, hyvät rakentaja- ja remppaajakollegat:

Ei käsiteltyä puuta tai jätettä juhannuskokkoon!

Tämä kuva on Raaseporin saaristosta viime viikolta. Vasen puoli on purkujätettä ja sekajätettä, oikea puoli puhdasta puuta ja risuja. Ovia, ikkunoita, levyjä, eristeitä... Yhteensä noin 4-5 kuutiota kamaa. Tolkutonta! Tuo kun lähtee niin palaa koko ranta! Näitä oli useita, kiinteistön omistajiin otettiin yhteyttä siivouskehotuksen kanssa :/ Ei ollut kivaa hommaa se.

Pieni, puhtaasta puusta tehty kokko on ihan sallittu haja-asutusalueella ja kun/jos metsäpalovaroitus ei ole päällä - ihana tunnelman luoja kesäyönä. Ja mieluiten kokon voisi tehdä yhdessä muutaman naapurin kanssa, ettei jokaisen tarvitsisi tehdä omaa.

Kun rakennetaan, tuota roskaa syntyy ihan tolkuttomasti. Jos päättää ryhtyä remppaan tai rakennushommaan, niin niistä jätteistä kuuluu myös huolehtia. Meidän yhteinen ympäristö ja luonto on sellaisessa jamassa jo nyt, että jätettä tuottavien täytyy vaan uskoa, että roskaaminen, dumppaaminen, maahan kaivaminen, mereen upottaminen - se on nyt vaan pakko lopettaa.

Ei sitä roskaamisongelmaa ja sen vaikutuksia tule ajatelleeksikaan, mutta nyt kun olen kuukauden verran käynyt ajelemassa ja katselemassa sitä touhua niin - eihän tässä ole järkeä. Rupean kohta ihan pessimistiksi. Mieluummin poltetaan se tekonahka-muovisohva kuin maksetaan siitä 10€ jätemaksu?

Asia on vaan sillä tavalla, että tylsät hommat on myös hoidettava ja kustannukset maksettava. Maalattu, lakattu puutavara, muovit - niistä syntyy palamisen aikana myrkyllisiä kaasuja. Eikä ne käryt minnekään kauas "pois" lennä, vaan siihen ne jää ensin juhannusväen, lasten nuuskittaviksi ja sitten sinun omaan mökkirantaan. Katsopa vaan sitä veden pintaa, siinä se kama kelluu seuraavana päivänä. Jos puutavarassa on nauloja, niin ne jää siihen myös. Kuka sellaista haluaa omaan rantaansa?

Itse eilen putsailin pois puretuista portaista nauloja ja ruuveja, kun kyläyhdistyksen kokkoon tarvittaisiin tavaraa. Hirmu homma, eikä tunnu etenevän mihinkään. Mutta tein silti vaikka kamala kiire oli muiden asioiden kanssa. Risut lähtee samaan osoitteeseen. Naulat otin tarkasti, meidän hevosvauvat menee kokkorannan laitumelle muutaman viikon päästä. Niiden jaloista ne ruuvit löytyisi ihan takuulla :((( Jos en sitten iltakävelyllä löytäisi omasta jalastani.

Tällaisia ajatuksia tänään. Tunnelmallista juhannusta kaikille!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...