tiistai 7. kesäkuuta 2011

Pihasuunnitelmat valmiina

Pihasuunnitelmia tekemään, kun tuntuu ettei missään etene :-) Meidän miehet on luovutettu naapurityömaalle auttamaan, kun aikovat valmiiksi juhannukseksi ja käsipareja tarvitaan.

Noh, on mekin ahkeroitu pienesti; ilmastointiputkien aukko alapohjassa pantiin umpeen, korjattiin rikkiporattu vesiputki, piipun osat pistettiin paikoilleen katolle (en vieläkään tiedä mitä olivat). Maalausta, paklausta, siivousta. Kaikenlaista. Ja tietysti tulevien vaiheiden suunnittelua.

Lähiviikkoina meillä olisi mahdollisuus saada savipitoista maata puutarhan pohjaksi kun läheisellä pellolla kaivetaan. Eli täytyi sitten ryhtyä pikaisesti puutarhasuunnitelmaa hankkimaan.

Miksi suunnitelmaa? No siksi, että haluaisin helppohoitoisen pihan, jossa on eri olosuhteita vaativat kasvit omimmilla paikoillaan. Pihan heikkoudet ovat piilossa ja parhaat puolet esillä. Ja sellainen piha, joka houkuttaa lintuja :-)

Segerin Päivi Koivikon tilalta Karjalohjalta laati meille suunnitelman maanajoa silmälläpitäen.

Tässä havainnekuva siitä, mitä tavoitellaan pihatieltä katsottuna:
 Asemapiirroksen pohjalle:
Muistutuksena yksi kuva siitä, mitä tontilla näyttää:
Lyhyesti: täältä pihatieltä katsottuna suoraan talon eteen tulee istutusalue, jossa olisi pilarikatajia, kukkivia pensaita ja sipulikukkia. Lisäksi istutusalueen keskelle tulisi tontilta löytynyt isohko kivi sekä 1-2 pihavalaisinta. Lisäksi oikealle metsänrajaan tulisi 2-3 valaisinta ja terassin portaiden viereen vielä yksi.

Tämän kiven appiukko lupasi tömäyttää talon eteen:
Terassin etupuolella oleva jyrkkä rinne on ollut tähän asti ongelmakohta, sillä rinnettä on hankala hoitaa ja rikkaruohot tunkevat kivikoihinkin.
Ratkaisu:
Päivin ehdotuksessa rinne katetaan köynnöshortensialla kokonaan. Isolta alalta. Kasvi kehittää viihtyessään niin paksun kasvuston että kaikki horsmaa pienempi jää piiloon. Ja ennenkaikkea: vihreässä ei vihreät rikat näy. Kasvi istutetaan rinteen päälle, josta se sitten kasvaa etelään päin eli rinnettä alas.

Rinteen päätyihin tulisi lisäksi esimerkiksi tuiviota ja pääoven edustalle kiveys:
Sitten takapiha. Takapihalle tehdään kellarin oven kummallekin puolelle kivipenkereet. Oikealle puolelle ikivihreä alue. Rinnettä, joka alkaa tuossa alla olevassa kuvassa oikealta, loivennetaan ja siihen laitetaan muutama kivi ja toivomaani (pähkinähakkien rakastamaa) makedonianmäntyä.
Näihin kuviin on nyt myös piirretty terassilta alas tulevat portaat. Ne on piirretty aika isoiksi, en usko että noin massiivisia tehdään. Mutta ajatus on näissä ihan oikein kuitenkin. Lisäksi alimmassa kuvassa vasemmalle tehdään pieni kivetty patio tai pergolan tapainen, jotta voidaan iltaisin syöttää itikoita.

Esitin toivomuksen, että pihalla olisi hoidon tarvetta (leikkausta, ruohonajoa) mahdollisimman pienelle alalle ja toisaalta sinne istutettaisiin kasveja, jotka houkuttelisivat lintuja (harrastan niitä). Eli tulee marjakuusta, tuota mäntyä, pensaita ja vain pieni alue ruohonleikkuria vaativaa pihaa. Pohjoisen puolelle talon viereen tulee kuunliljoja.

Iso alue pihatien vasemmalle puolella saisi mielellään kehittyä lampaiden laidunmaaksi. Nokkosen häätöprojekti on käynnissä sellä, koetan yhdelle alalle round-uppia + niittoa ja toiselle alalle vain tiheätä niittoa. Katsotaan miltä syksyllä näyttää.

Voisin avata suunnitelmaa (selostaa kasveja yms) jossain vaiheessa tarkemmin, vaikka sitten kun maanajo alkaa. Nyt tässä vaiheessa maata tarvitaan moneen paikkaan ja paljon :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...