torstai 19. tammikuuta 2012

Kivi- ja vuorivillan kierrätys edistyy?

Professori: Kivi- ja vuorivillajätettä voidaan hyötykäyttää paremmin

18.01.2012 15:01 Rakennuslehti

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Fiber Composite Laboratory (ent. puutekniikan laboratorio) tutkii rakentamisessa ja kaivosteollisuudessa syntyvien jätteiden hyötykäyttöä Jätekimara- ja Kierrätettävät materiaalit -tutkimushankkeissa. Materiaalia voidaan hyödyntää rakennus- ja huonekaluteollisuuden tuotteissa, kuitukomposiiteissa ja pakkaamisessa. Professori Timo Kärki kertoo, että esimerkiksi vuori- ja kivivillajätettä on mahdollista hyötykäyttää levyteollisuudessa.

”Esimerkiksi rakennusten saneerauksissa syntyy valtavia määriä vuori- ja kivivillajätettä. Tutkimme niiden hyödyntämistä komposiittien raaka-aineena. Tähän mennessä kivi- ja vuorivillat ovat menneet kaatopaikoille. Ne voitaisiin hyötykäyttää ja sekoittaa lastulevyn joukkoon tai valmistaa niistä komposiittimateriaaleja. 30-40 prosenttia vuori- tai kivivillaa tekee lastulevystä paremmin kosteutta kestävää. Myös sen palonkestävyys paranee”, Kärki toteaa.

Kärki pitää puumuovikomposiittien kannalta mielenkiintoisena myös muita teollisuuden jätteitä, kuten energiatuotannon tuhkaa, lasikuitujätettä ja vuorivillatehtaan vuorivillapölyä. Nykyään energiantuotannossa hyödynnettävät teollisuuden puuhake, sahanpuru sekä yhdyskunnista ja rakentamisesta peräsin olevat puujätteet soveltuvat myös komposiittien raaka-aineeksi, samoin pakkauskartonki sekä puu- ja muovipakkaukset.

Uusi jätelaki lisää kierrätystä
Uusi jätelaki astunee voimaan vuonna 2012. Jätealan lainsäädännön kokonaisuudistuksen tavoitteena on ajanmukaistaa alan lainsäädäntö vastaamaan nykyisiä jäte- ja ympäristöpolitiikan painotuksia sekä EU-lainsäädännön vaatimuksia.

Kärki kertoo, että uudella lainsäädännöllä pyritään ensinnäkin estämään jätteiden synty, toiseksi kierrättämään jätteitä ja kolmanneksi polttamaan ne. Viimeinen vaihtoehto on jätteiden vienti kaatopaikoille.

”Tämä viimeinen vaihtoehto maksaa. Yritykset rupeavat miettimään, kannattaako maksaa jätteiden viemisestä kaatopaikalle, kun joku toinen yritys voi käyttää jätteet raaka-aineena ja ostaa ne. Se on bisnesmahdollisuus, joka istuu muun muassa komposiittimaailmaan hyvin.”

1 kommentti:

Hannu kirjoitti...

Eikös näihin samoihin säädöksiin kuulu myös esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetukset ja säädökset pakkausmateriaaleista? Tuli vain mieleen, kun tuttu jotain mainitsi tämmöisistä, varma en toki ole.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...