maanantai 2. tammikuuta 2012

Uuteen vuoteen on päästy

Kiva joululoma takana! Ja mikä parhainta - uudessa kodissa! Yövieraita on ollut joulun jälkeen neljään otteeseen, joista yhdet sattui sitten sille illalle, kun sähköt oli katkenneet :-)

Myrsky kolisutti peltikattoa, mutta aika hillitysti. Meillä on katto vähän tavallista paksummasta pellistä, juuri ajatellen käyttöikää ja tuulista tonttia. Muutama puu on tontin alueella painunut luokilleen, katsotaan mitä keskiviikkona uhkaava uusi myräkkä saa aikaan. Laakson toisella reunalla oli rinteestä kaatunut useampikin puu ja muutaman kilometrin päässä ison tien varrella oli vastarakennetun omakotitalon taakse jätetty sievä useamman kymmenen puun metsikkö kaatunut lähes viimeistä runkoa myöten.

Raksan aikana tuli pariin kertaan pohtineeksi puuhellan tarpeellisuutta ja toista takkaa varsinkin. Mutta ei tässä sitten ehditty asua kuin viisi viikkoa, kun jo tuli tarvetta. Tapanin tuulahdusten seurauksena ei sähköä, ei lämpöä, ei puhelinta eikä vettä noin 30 tuntiin.

Puuhella on aivan ehdoton. Ruuan laitto ja kahvin keitto, pesuveden lämmitys ja hellan nopea lämmöntuotto oli kyllä loistava juttu. Iso varaava takka antaa lämmön vasta useamman tunnin kuluttua sen sytyttämisestä.
Vaikka ei uusi, tiivis talo tietenkään heti kylmäksi mene, mutta asteella parilla viileni kyllä siinä päivän mittaan. Takkahuoneen tulisija  ja puusauna lämmitti mukavasti toista päätyä. Valoa saatiin runsain mitoin, kun muutossa löytyneet runsaat kynttilävarastot otettiin käyttöön.

Vettä haettiin omasta avokaivosta. Pesu- ja vessavettä lisäksi sadevesiputken päästä. Sieltähän sitä tuli ihan niin paljon kuin oli tarvetta. Tapanina meillä saunoi ja veti vessaa viisi aikuista ja viisi lasta, mutta hyvin silti pärjättiin :-) Ruuanlaittokin onnistui, lämmitettiin puuhellan uuninluukussa laatikoita ja savustettua kalaa ja keitettiin levyllä perunoita.

Seuraavana päivänä puolen päivän maissa sähkö palasi. Naapurin tilalla Fortumin asentajat olivat unohtaneet pääkatkaisijan väärään asentoon, jonka takia siellä kärvisteltiin vielä pari vuorokautta sen jälkeen, kun muilla oli jo virtaa töpselissä. Että niinkin voi käydä!

Lopuksi muutama kuva joulun ajalta. Blogini varmaankin hiljenee nyt tuntuvasti. Muutama aihe on silti käsittelemättä, mm. jätepuolen yhteenveto sekä LVI-asiat. Kevään tullen virkoamme rakentamaan pihaa ja sitten hei me rakennetaan autotalli, kunhan jaksetaan :-)

Hyvää ja onnellista alkuvuotta toivotamme näiden kuvien myötä!
 Joulun alkupaloja

 Tapanin myrsky saapuu
 Tuulen tuivertamat aidat


Autetaan kaveria mäessä 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, talonne on tosi kaunis ja olen muutaman kerran eksynyt tänne ihastelemaan sitä. Nyt kun oman talon maalaaminen on edessä on pakko varmistaa, että käytittekö ulkomaalina aiemmassa postauksessa mainitsemaasi Teknoksen maalia 7333 ja tehosteena 7131? Kiitos, jos jaksat vastailla.

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Moi!

Juu nuo värit ne on. Tempaistiin Vinhalla (värikoodit vain on Teknoksen värikartasta), toiveena oli hengittävyys. Ainakin vuoden on nyt väri pysynyt seinässä :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...