perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kattopaneelin valinta

Mänty vai kuusi?
Millainen profiili - vanhanaikainen pyöristetty STP vai kulmikas STV?
Maali vai lakka? Vai maalilakka? Vaha? Öljy?

Mdf ei käy, siitä näkee että se on jotain muuta kuin luonnonmateriaalia, se on liian tasalaatuista. Itseäni häiritsee myös se, että mdf on usein niin lyhyttä! 2200mm pätkiä. Jatkoksia paljon ja isolla pinnalla tulee väkisinkin turhan näkyvä rytmi pintaan. Ei mdf:ää - kunnon lautaa. Tai siis paneelia.

Kehuinko joskus, että on ihanaa kun voi valita kaikki yksityiskohdat ihan itse? Pfffff. No, seuraavassa päätöksenteon perustelut kattopaneelin valinnalle.

Mänty on mainio materiaali, sitä on hyvin saatavana. Huono puoli on suuret oksanpaikat, joista tulee kirjavuutta pintaan. Katossa, kun käyttöpuoli on "alaspäin", on myös pieni mahdollisuus, että pihka valuu pinnoitteen läpi. Mänty myös patinoituu punervaan sävyyn ja ajan kuluessa väri on jopa melko voimakas varsinkin lähempänä puun ydintä.
Kuva osoitteesta Lopella.fi: männyn oksanpaikat näkyvät

Kuusi taas on vaaleampi ja myös patinoituessaan säilyttää vaalean värinsä. Oksankohdat ovat pienemmät. Saatavuus on yleensä vähän heikompi. Kuusi on myös pehmeämpi materiaali kuin mänty.

Meille tulee aika vaaleita sävyjä taloon ja haluamme maalata kattopaneelin 15%-20% valkolakalla, eli melko vaaleaksi. Parempi siis, että puutavarakin on vaaleaa.

Valitsimme siis kuusen, jotta vaalea väri pysyisi. Männyssä myös tuo oksakohtien aiheuttama kirjavuus häiritsee jonkin verran. Toki oman kylän sahurilta tulee tosi hyvää tavaraa, siinä ei ongelmaa. Silti, jos oksista haluaa eroon, täytyy hankkia erikoislaatuista oksatonta, joka on tarjouksien perusteella noin 50-70% kalliimpaa. "Vähäoksainen" puolestaan on noin 30% kalliimpaa. Näiden saatavuuskin on heikompi.

Profiilit
STP eli pyöristetty profiili, antaa vanhanaikaisen vaikutelman? No joka tapauksessa pyöreys miellyttää silmää. (Kuvat Lopella.fi)

STV, se perinteinen, on paremmin saatavissa kuin STP. Kulmikas viiste on tuttu muoto.
Näistä valitsimme STP:n. Tuntuu maku suosivan näitä vanhanaikaisempia, mistä lie johtuu. Naapuriraksalla on käytössä STV. Sieltä tuntuu jäävän yli hiukan tavaraa, eli tehdään niistä nyt ensin sitten pesuhuoneen ja ehkä kodinhoitohuoneenkin kattoa.

Kilpailutin muutaman toimittajan. Hinnoissa ei suuria eroja - saatavuudessa kylläkin. Pintakäsiteltyä kuusipaneelia saa kattoon 1,55-1,60 €/jm -hinnalla täälläpäin. Suosittiin sitten oman kylän tekijöitä taas. Se on helpompaakin niin. Simo sahaa ja viedään tavara sitten viereiseen kylään, jossa se valkolakataan valmiiksi.

Täytyy lopuksi erikseen mainita Lopen Rakennuspuu joka tarjosi puutavaran mitalle optimointipalvelua. Hieno keksintö!

Talon eri tiloissahan on tietysti erimittaiset huoneet. Puutavaraa joutuu katkomaan, jolloin syntyy hukkaa. No Lopella -puutavaraa tilatessa voi täyttää valmiiksi taulukon, jossa luetteloit puutavaran huonekokojen mukaan. Saat sitten numeroidut paketit puutavaraa, kätevää. Helpostihan tuossa säästä työnä ja hukkapaloina monta sataa euroa. Harmi ettei kuusi kuulu heidän valikoimaansa ollenkaan.

Tällaista tänään, mitähän huomenna? :-D

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...