Miksei Niksi-Pirkassa ole ikinä ollut raksa-spesiaalia? Trukkilavathan on raksalla mitä sukkahousut on kotitaloudessa, niitä on joka paikassa ja niistä voi tehdä mitä vaan. Sitten kun Pirkka-lehti julistaa raksaniksi-kisan, osallistun trukkilavaideoilla :-)
Trukkilavoista harkkomuurarille telineet:
Trukkilavoista on väsättiin myös terästen taivutuspöytä, eli teline sellaiselle raudanvääntökoneelle.
Tein ensimmäisen raksan suursiivouksen viikonloppuna. Muovinriekaleet on kyllä ärsyttäviä. Ne lentelee tuulen mukana pitkin metsiä, jos niitä ei heti niputa. Muoveja on meidänkin muovinipussa jo ainakin neljää-viittä sorttia. Hirmuinen määrä niitä kertyy ja toivottavasti niiden hyödyntäminen olisi tälläkin alueella lähivuosina mahdollista. 2014 alkaa ilmeisesti sekajätteen polttaminen meidän alueella.
Yllättävän moni muovilaatuhan ei ole oikeasti kotioloissa kovinkaan polttokelpoista vaikka pakkauksessa saattaakin lukea, että "voidaan polttaa puun joukossa" tms. Samoin kierrätysmerkin omaavat bio/roskapussit eivät välttämättä ole ollenkaan niin biohajoavia kuin mitä myyjät väittävät. Useat biohajoavat muovit valmistetaan öljystä kuten tavallisetkin muovit.
Biohajoava muovihan hajoaa biologisille prosesseille optimaalisissa olosuhteissa esim. kompostissa, jossa on tarjolla lämpöä, bakteereita ja kosteutta. Mutta esimerkiksi auton ikkunasta penkalle heitettynä? No välttämättä ei, eli roskaantumisongelma ei kyllä biomuoveilla ratkea. Biomuovit puskevat hajotessaan myös kasvihuonekaasuja. Eli tarkkana täytyy olla pyrkiessään suosimaan ympäristöystävällisiä muovituotteita.
Muovien talteenottoa sensijaan pitäisi kehittää ja selkeyttää pakkausmerkintöjä ja tiedottamista niihin liittyen. Itsekin näkisin mielelläni muita kuin öljypohjaisia muoveja esimerkiksi harkkolavojeni ympärillä. Siinäpä idea rakennustarviketehtaille, käyttäkää ympäristöystävällisiä muoveja! Se olisi merkittävä ekoteko, koska määrät ovat niin suuria.
Paikalla rakentaen syntyvästä 200-neliöisestä, 1,5-kerroksisesta puutalosta tulee nelihenkisen perheen kotikolo. Kesällä 2009 käynnistyi suunnittelu, huhtikuussa 2010 itse rakentaminen ja marraskuussa 2011, kaikenkaikkiaan 2,5 vuoden jälkeen, pääsimme vihdoin muuttamaan uuteen ihanaan kotiin.
Raksapäiväkirjan ohella kirjoituksia rakennusjätteestä ja jätteen vähentämisestä pikkuraksalla.
maanantai 17. toukokuuta 2010
Niksi-Pirkka ja ajatuksia muoveista
Tunnisteet:
kierrätys,
perustukset,
rakennusjäte
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti