perjantai 8. huhtikuuta 2011

Jätemaksujen minimoimisesta

On pitänyt jo kuukauden päivät kirjoittaa juttu siitä, kun raksamies kävi raktorilla Karjaan jäteasemalla :-)

Mutta ensin muutama käytännön juttu siitä, kuinka jätemaksuissa voi päästä vähemmällä. Tietenkin niin, että vie vähemmän jätettä ja sinne, missä otetaan halvimmalla vastaan.

1. Leikkuujätteen vähentäminen. Villoja, levyjä ja puutavaraa saa tietyissä mitoissa. Jos etukäteen ottaa selvää mitoista, on mahdollista tehdä koolaukset yms niin, että leikkuujätettä tulisi mahdollisimman vähän. Se nopeuttaa työtäkin + esim. villajäte vie ihan hurjasti tilaa jos joutuu säilyttelemään.
Toinen juttu on käyttää ympäripontattua tavaraa lattioissa, katoissa yms. Se vähentää hukkaa tuntuvasti.
Esim. meillä oli lattiassa justiin 5 senttiä liian kapeat välit, sai sitten leikata.. ja leikata....
2. Siivous. Kun hommat etenee työvaiheittain, tulee jätettäkin samalla lailla vaiheittain. Tuulensuojalevyn paloja. Villoja. Kipsilevyn palasia. Jos siivoaa usein, on mahdollista kerätä kamat erilleen eli lajitella ne ennenkuin ne kertyy epämääräisiksi kasoiksi. Miksi sitten lajitella jos kaikki menee samaan kasaan kuitenkin lavalla? Kannattaa miettiä laittaako samaan kasaan - siitä enemmän alempana.
3. Roskien säilytys. Onpa ihanaa kun talven jäljiltä löytyy hangesta kaikkea mahdollista roskaa, kun lumi on aina peittänyt kätevästi, jos joku roska on lentänyt... Ja ne on aivan vettyneitä, trukkilavoja yms. Nyt jos vien ne asemalle, joudun maksamaan myös siitä vedestä, joka niihin on imeytynyt :/
Eli roskat kannattaa pitää kuivassa jos mahdollista, koska jäteasema laskuttaa vaa'an lukemien mukaan. Trukkilavat saa kuivua auringossa ja menee sitten kylän yhteiseen juhannuskokkoon!

4. Kannattaa miettiä minne vie. Ainakin meidän alueella on asemia, jotka laskuttaa kuutioiden mukaan ja niitä, joilla on vaaka eli lasku tulee kilojen mukaan. Myös vaaka-asemien hinnoissa on isoja eroja.
Eli esim villa vs. samaan aikaan syntynyt siporex-levyjäte tai kipsilevy...? Villa joka on kevyttä, kannattaa viedä kiloina, siporex, joka on painavaa kannattaa viedä kuutioina. Ainakin meillä menee rakennusjätteeksi nuo kivilevyt.

5. Sekajäte on kalleinta. Se täytyy minimoida kaikin keinoin, kaikki muut jätelajit on halvempia.

Tästä tähän meidän jätereissuun :-)

Rakennusjätteet oli naapurin konehallissa talven. Vietiin aina siivouksen jälkeen sinne tavaraa. Puutavara poltettiin lämmöksi kaminassa. Kivijäte on otettu talteen ja mietitään sille omaa käyttöä.
Eli talven jäljiltä kuormassa oli lähinnä muoveja, styroxia, villoja ja sitten vähäsen epämääräistä käsiteltyä ja sotkeutunutta puutavaraa, sahanpurua yms. Traktorin iso lava täynnä, noin 8 kuutiota - mutta kevyttä tavaraa.

Meillähän lähin on Karjalohjan jäteasema, jossa ei ole vaakaa. No kuutiohinta on jotakin 40 euroa eli yhteensä lasku olisi ollut noin 320 euroa. Huij. Laskeskeltiin sitten tätä ja päätettiin, että ajetaankin vähän kauemmas eli Karjaalle, jossa on vaaka. 

Vaa'alla kuorma painoi sitten 500 kiloa eli 160€/t * 0,5t = 80 euroa. Säästöä 240 euroa miinus bensakulut.

Oma juttunsa sitten oli se Karjaalle pääseminen, kun pihatiet oli kaikki aivan umpijäässä ja kauhea tuuli :-) Jo kuorman peittäminen ja kiinnittäminen, voi hohhoijaa siihen meni melkein puoli tuntia. Sitten traktorilla ajo jäiseen ylämäkeen ja sitten jyrkkään alamäkeen ilman ketjuja (kun asfalttitielle oli matka niin ei niitä saanut käyttää)...
Ensimmäiseen kahteen sataan metriin meni 25 minuuttia - ja pihatiellä käytiin parin ojan ja kaivon kautta, ei kerta kaikkiaan mitään pitoa omalla tiellä. Mutta ei siitä sen enempää - onneksi asfalttitie oli silloin jo sula, ei olisi muuten voinut ajatellakaan koko reissua.. Ei naurattanut silloin mutta naurattaa nyt niin pahuksesti :-)

Semmoinen reissu ja ensi kerralla otetaan eväät mukaan, mennään kakspäällä hiekkateitä myöden, kuunnellaan rariota ja pidetään matkalla piknikki :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...