lauantai 9. huhtikuuta 2011

Katon koolauksen hämmästelyä

Kattolampuillahan on tyypilliset paikkansa. Keittiössä lamppu on pöydän päällä. Olohuoneessa keskellä huonetta tai ainakin symmetriapiste on niillämain. Loogisesti. Insinöörisesti.

Itselläni ainakin on silmä sellainen, että symmetriarikkeet turhuudessaan ärsyttää. Voi tehdä, tai olla tekemättä symmetrisesti. Ja symmetrinen voi olla muutenkin kuin keskelle laittamalla, mutta hei joku logiikka täytyy olla. Ja mielellään logiikka voisi avautua pääkatselusuunnasta(kin) käsin. Tämä on se mitä valaistuksen paikkojen suunnittelusta ymmärrän ja aika vähän se onkin :-)

Raksalla aina on niin, että lopullista pintaa täytyy alkaa ennakoida ja muutama työvaihe ja rakennekerros aikaisemmin. Se on minusta kaikkein vaikeinta.

Pari huomiota omalta raksalta tähän liittyen, jos siitä olisi jollekin jeesiä.

Valaistushan täytyy puurakenteisessa talossa asentaa katon koolauksen lomaan kaikkialla talossa. Meillä on tiheä koolaus 5" laudalla eli laudat peittääkin jo aika ison osan kattoa. Olisi kannattanut merkitä tärkeimmät valopisteet kattoon, jotta miehillä olisi ollut mahdollisuus huomioida valojen paikat koolausta suunniteltaessa.

Ruokailutilan katon koolaus (tässä vielä keskeneräinen) ja huomaa valorasian paikka vs. koolaus.
Rima on siinä, missä sähkörasian pitäisi olla. Rasia vie niin paljon tilaa, ettei sitä millään saa tuohon ruokapöydän päälle riippumaan symmetrisesti. Riippuvalaisin siihen on tulossa, eli siirränkö sitten pöytää vai mitä teen? Täytyy loveta tuota koolausta - se on hemmetin paljon työläämpää kuin rasian merkitseminen pahvikattoon etukäteen.. Okei seuraavaa taloa rakennettaessa muistetaan tämäkin :-)

Olohuoneesta ei ole nyt parempaa kuvaa, mutta tässä tuo koolaus on osunut niin täydellisesti tuohon keskimmäisen ikkunan keskelle, että se piti katkaista, jotta valon rasian saa edes likimain paikoilleen.
Ei siinä muuten mitään, mutta kun tuo tila on noiden ikkunoiden takia niin geometrinen tapaus, että jos tuossa ei lamppu ole keskimmäisen ikkunan keskellä, niin käsittääkseni se on sitten väärässä paikassa.

Pulma toistuu sitten läpi talon, tietysti kaikissa huoneissa se ei haittaa niin paljon. Olisi kannattanut merkitä lamppujen paikat...

Muutenkin vähän ressaa nyt tuo valaistuksen määrä. On muutama sellainen ongelmakohta, esimerkiksi ruokailutila, jossa ei ole kuin yksi valo koko tilassa. Minusta sellainen on huono, mieluummin useampia pieniä valonlähteitä.

Lisättiin siihen viereen paikka toiselle isommalle lampulle. Siitäkin tulee huono, jos vieressä ruokapöydän päällä on riippuvalaisin. Mitä siihen parin metrin päähän sitten laittaa? Plafondin? Hell no. Spottituikkuja on takan päällä ja ne ovat niin pistemäisiä, että jos niitä ripottelee miten sattuu niin sekin on hölmön näköistä.

Toinen ongelmapaikka on eteinen, siihen lisätään nyt spotteja sitten. Keittiöön tulee yksi kattovalo ja lisäksi ledinauhaa kaappien päälle ja työtason päälle, epäsuora valaistus on kivaa.

Saunaankin olisi kiva keksiä jotakin tunnelmaa tuovaa. Hirsitalo@Havurinne on tehnyt saunaan tällaisen valoseinämän:
Minusta aika hauska. Haluaisin petsata saunan harmaaksi, sitten joku valoaihe ja... savusaunatunnelmaa :-) Missähän lehdessä oli vastikään juttua siitä, kun rakentajat tekevät mustia saunoja. Kirjoittaja tulkitsi sen stressaantuneiden ihmisten kesämökkitunnelman kaipuuksi :-)

Meillä tänään ohjelmassa linturetki lasten kanssa - ulkoilua pitkästä aikaa, kun sairaana ollaan oltu. Samalla reissulla käydään tontilla merkitsemässä kaadettavia puita. Ihana auringonpaiste tuolla ulkona!

Mies menee raksalle kaivamaan spottien suojakupuja selluvilloihin ja me iltapäivällä lasten kanssa Vihdin suunnalle raspaamaan oripojan suuvärkkiä ja tökkimään siihen tarpeellisia piikkejä  :-)

Mukavaa ja aurinkoista lauantaita :-)

2 kommenttia:

Jenny kirjoitti...

Jos johdon näkyminen/roikkuminen katossa ei häiritse, niin saahan ne valaisimet "keskitettyä". Tässä pari erilaista tapaa:

Eli tässä perinteisempi "koukku viereen ja johto nätisti roikkumaan":
http://4.bp.blogspot.com/_1AAB5OTP4Mg/SfC2OP_d0PI/AAAAAAAAAdY/-KHGm05zC_M/s1600-h/valmis_valaisin1.jpg

Ja tässä pinta-asennettava valaisinpistokeratkaisu:
http://gallery.apartmenttherapy.com/photo/052209tiamikko/item/57341

Tietysti, jos tuo virheellinen sijainti on hyvin pieni, sitä on vaikeampi korjata (eli sinänsä voi olla melkein parempi pistää se rasia sitten reilusti väärään paikkaan). Mutta yrittänyttä ei laiteta! Vai miten se meni...

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Hei Jenny! Saahan nuo viriteltyä, mutta nyt olisi suuri kiusaus yrittää tehdä kerralla ok :-) Ja kun paikat kuitenkin on jo likimain tiedossa niin paljon ei enää puutu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...