tiistai 12. huhtikuuta 2011

Kaivumaat kierrätykseen

Huomasin Facebookin Raksakimppa Uusimaan sivuilla keskusteltavan maa-ainesten kierrättämisestä.
Sehän tarkoittaa sitä, että Rakennussesonki 2011 on alkanut :-))))

Ajattelin, että kerään tähän muutamat vinkit maa-ainesten kierrättämiseen (länsiuusmaalaisen näkökulmasta).

Yleisenä neuvona voisi sanoa, että pohjatutkimuksen teettäminen kannattaa. Sen tekemättä jättäminen on maksanut hunajaa monille, monille rakentajille - blogeista näitä löytyy. Eikä se välttämättä tarkoita, että olisi pihistelty väärässä paikassa, yllätys on vain ollut täydellinen.
- Mandartanian yllärisavi
- Hirvikalliolla meni hyvin
- Maire rakentaa

Ei auta luottaa naapurin tekemään "kallio kahden metrin syvyydessä" -tietoon, kallion pinta voi olla parinkymmenen metrin päässä jo jotain ihan muuta. Oman talosi alla voi olla kallion sijasta 10 metriä savea. Pahoja ovat myös kallion pinnan tekemät sukellukset tontin alla - jolloin toinen pää taloa olisi kalliolla ja toinen pehmeän päällä. Näistä on kiva tietää etukäteen eikä yllättyä montun pohjalla.

Teetä siis pohjatutkimus tai kaiva koekuoppa ennenkuin annat suunnitella perustukset. Ja vielä parempi olisi jo ennen tontin hankintaa selvittää perustusolosuhteet, sillä hyvä kantava tonttimaa voi olla kymmenien tuhansien eurojen säästö.

Maa-aineksissa maksaa kuljettaminen, ei itse maa. Noin karkeasti. Eli ostat sitten tai hankkiudut eroon, on tärkeää löytää kauppakumppani mahdollisimman läheltä.

Kun haluat eroon kaivumaista tai etsit täyttömaata:
Kantaville, hyville maa-aineksille ja kuivakuorisavellekin vielä on yleensä aina käyttöä, pehmeä häiriintynyt savi on eri asia. Hyvästä maasta voi pyytää hintaakin.
 
Paikalliset maa-aineksia kuljettavat kuljetusliikkeet ovat yleensä hyvin perillä alueensa urakoista, kun toisessa paikassa kaivetaan ja toisessa täytetään. Tee siis soittokierros kuorma-autoilijoiden suuntaan ja kysele vähän.

Linkkejä

Lounais-Suomessa toimiva Maa-aines.com

Keltaisen pörssin periaatteella toimiva Maapörssi  

Vantaalla, Espoossa kaivumaita vastaanottaa: Hyvinkään Tieluiska

http://www.raksakimppa.com (avoin Facebook-sivu, Raksakimppa Uusimaa vaatii fb-rekisteröitymisen)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Raksakimppa -linkkissä on kirjoitusvirhe. Oikea osoite on siis http://www.raksakimppa.com

Vasara ja nauloja kirjoitti...

Korjattu, kiitos kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...