keskiviikko 3. elokuuta 2011

Saunan valaistus ja apuja kaivataan

Katselin tuota meidän saamaa tarjousta saunasta, sisältää käsittääkseni sellaisen kuituvalosarjan eli laudevalaisimen. Eli siis näin:
Pulma on sellainen, että en haluaisi noin voimakkaasti valaistua saunaa vaan hämyisen. Ehkä mieluiten haluaisin koko valosysteemin lauteen alle, että valaistus olisi epäsuora.

Olisin oikeastaan halunnut harmaan saunan, sellaisen savusaunamaisen, mutta en ole perehtynyt yhtään siihen, että voiko sellaista laudepakettia ja paneeleita a) käsitellä b) hankkia petsattuna (?). Tai onko se käsitteleminen edes yhtään järkevää :/ Ei varmaan.

Mutta tuo ylläolevan kuvan mallinen sauna alkaa tuntua jotenkin keinotekoiselta. Tuo puutavara tuossa on ainakin ihan tikkua.

Ehkä pitäisi tehdä ne lauteet vaan itse ja vähän leveämmästä laudasta. Taas vähän enemmän hommaa.

Hyviä ehdotuksia valaistukseen? Laudevalaisin maksaa 450€, mikä on ihan naurettavaa, sillä hintaa saa varmaan jo monenlaisia muitakin, ehkä tunnelmallisempia systeemeitä.

Esim. sellaisen jossa on himmennin?

Miten olette meinanneet lamputtaa saunan?

(Muoks. Korjasin kirjoitusvirheitä, hirveessä päänsäryssä taas kirjuuteltu mitä sattuu.)

23 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Moikka!

Meille tulee saunaan yksinkertaiset lauteen alle sijoitettavat kulmavalot. Edullisimmat mahdolliset mitä rautakaupasta saa, koska nehän eivät kuitenkaan näy sieltä lauteen alta.

Tuossa kohdassa päätimme siis säästää. Sen sijasta satsasimme saunalaseihin.

Jane kirjoitti...

Meille tulee tumma sauna ja valaisimet lauteiden alle. Ne toimii myös siivousvalona :) Lauteet ja panelit on kuusta ja ne käsitellään itse :) Ovi on tummaa lasia.
Me ei haluttu tähtitaivasta saunaan vaan sellaiset "perusvanhanaikaiset" valot ja tuo tähtitaivas+pari halogeenia tulee suihkuhuoneeseen :)

Unknown kirjoitti...

Tämä on vain yksi mielipide. Ehdottomasti epäsuora valaistus ja helpointa se on laittaa lauteiden alle. Saunan kuuluu olla yksinkertainen selkeillä linjoilla. Omasta mielestäni se on "rauhanpaikka", jonne ei kuulu glamour-tunnelma.

Ainoa, jota saatan korostaa, niin laudelautojen leveyttä mikäli laudat tulevat pituussuunnassa.

Hei me rakennetaan kirjoitti...

No hei te ootte näköjään kaikki osanneet jo löytää sellaisen kun minä haluaisin. Teettekö Jane itte vai onko teillä joku paketti? Ja Ari olen sun kanssa myös samoilla linjoilla. Tuon kuituvalohomman voinee unohtaa, kun ei kerta siitä pidä. Haluaisin sitä epäsuoraa valoa mutta kai sitä saa vähemmilläkin euromäärillä. Se kuituvalo on siinä Sunsaunan paketissa, ja mitä enemmän koko pakettia ajattelen, sen vähemmin pidän siitä. Cellon paketissa oli harmaita vaihtoehtoja, mutta en ole koko Cellosta niin vakuuttunut. Ei liene suomalaista tavaraa...

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Yks juttu vielä: mistä löytäisi leveämpää laudelautaa? Muuta kuin sitä jättituijaa?

Jossakin omakotimessujen kohteessa oli leveästä tehdyt lauteet ja se oli hieno. Mutta Puukeskus ei ainakaan myy kuin perus ysikymppistä.

Marko kirjoitti...

Meille tuli kirkas lasiseinä+ovi ja pesuhuoneen valot on riittänyt enemmän kuin hyvin valaisemaan saunaa.

Kiukaan taakse laitettiin kuitenkin kiviseinää valaisemaan vielä 1w led-spotti.
On kerran jopa saunottu sen yhden ledin valossakin ja silloin vasta sauna tuntui riittävän "hämyiseltä".

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Mä pyysin nyt tarjouksen sitten vielä Sunsaunan niistä leveistä Relax-mallisista lauteista. Ja valot jätin pois ja 60-cm syvä laude, että mahtuu rötköttämään kunnolla :-)

Sitten vielä kun löytäisi sitä leveämpää 120-140mm laudelautaa ja ehkä paneliakin haapaa tai tervistä. "Jättiläistuija" kuulostaa vähän...vähän...

Minna kirjoitti...

Myös Tähtisaunalla on valikoimassaan Moderni-mallin lauteet, jotka ovat pelkistetyt ja vähän leveämmästä laudepuusta. Ja ainakin vakuuttivat, että lauteet tehdään Suomessam eikä Virossa kuten SunSaunan nykyään. Siksi päädyimme Tähtisaunaan, mutta meillä ei ole saunaa asennettu vielä, eli kokemuksia ei vielä ole.

Anonyymi kirjoitti...

Remppakohde itselläni ja saunaremppa tehty 3 vuotta sitten. Saunan koko n. 4.5neliötä ja valaistus toteuttu 8kpl kuituvaloja katossa. Mielestäni sopivan hämyisä saunan valaistus. Puumatskuna tervaleppää niin paneelit kuin lauteet. Kunto kuin uusi. Ja puukiuas lasiluukulla antamassa omaa tunnelmavalaistusta.

Salla, Lappeenranta

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Kiitos Minna, pistin sinnekin tarjouspyynnön. En kyllä ole varma, taisin laittaa jo aiemminkin kesällä, mutten saanut vastausta..

Anonyymi kirjoitti...

Leveämpää laudelaudasta tuli mieleen Mäntyharjun loma-asuntomessut. Kyminiemen uittotupa kohteessa rantasaunassa oli tuppeensahattusta haavasta lauteet.

Salla, Lappeenranta

Anonyymi kirjoitti...

http://www.suomentervaleppa.fi/index.php/fin/Tarjoukset

28*120mm tervistä saatavilla tuolla..

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Vähän kaukana tuo Vantaa tuota leveätä tervistä ajatellen. Ei kyllä ollut kallista, 6€/metri.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,

Meille tuli ikkunallinen tumma sauna puukiukaalla. Lauteiden alla Enston kulmavalot (2 kpl) ja seinällä Enston neliö lähinnä huoltokäyttöön (ritilän saa helposti pois). Valoille omat kytkimet. Kiukaassa lasiluukku josta tuli kivasti valaisee. Ikkuna ja kiuas riittää ainoaksi valoksi keväästä syksyyn.
Sauna tehtiin pitkästä eli seinäpaneelit Arvolistan hirsipaneeli mokka, lauteet haavasta värjättynä Supi saunavahalla. Katossa kuusipaneeli värjättynä Supi saunasuojalla kuten listat yms.
Arvolistan (www.arvolista.fi) valikoimasta löytyy paneleita, laudemateriaalia yms. ja niitä myy ainakin Rautia ja K-Rauta (osaa Cello tuotemerkillä).
Leveämpää laudepuuta kannattaa etsiä paikallisilta sahoilta tms.

Anonyymi kirjoitti...

Katsoppa kodin terran valikoimaa..http://www.kodinterra.fi/market/kodinterra?a_Visit:tuotekat=SaunanPuutavara&path=SaunaKph%2FSauna%2FSaunanPuutavara&myymala=Kodin+Terra+Tuusula&paikkakunta=TUUSULA&osuuskauppa=HOK-ELANTO&pageName=Main

Pikaista paranemista lentsuista!

Salla, Lappeenranta

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Minna: koska teille tulee se sauna? ja p.s. sinun blogiin ei pääse?

Plop Tähtisaunalta tuli tarjous, ja se on 2000€ (!!!) edullisempi kuin Sunsaunan jättituijasauna? Täytyy kynän kanssa alkaa vertailemaan. Siinä on sitä leveätä puutavaraa mitä halusinkin eli se moderni-niminen laudemalli.

Miten voi olla 2000e ero... siis melkein kolminkertainen hinta samalle jutulle?

Jane kirjoitti...

Heips, meillä kuuluu talopakettiin muistaakseni nuo panelit ja otettiin kuusta sen takia, kun aiotaan ne käsitellä tummaksi. Menis sitten tervalepän hieno väri ihan hukkaan. Muistelisin, että Terra on mainostanut niitä jo valmiiksi käsiteltyinä, joten kyllä niitä varmasti löytyy muualtakin.
Lauteet aiotaan tehdä itse (tai siis mies tekee :D) ja aika samanmalliset niistä on tulossa kuin mitkä on tuossa blogin kuvassa. Meillä ei vaan tule kiuas tuonne "lauteiden sisälle" :D
Joskus noita käsiteltyjä lauteita moitittiin kuumiksi ja että se väri lähtee pois mutta ainakin naapurilla sauna on pysynyt hyvässä iskussa käsittelynkin jälkeen ja luulisin, että aineetkin ovat kehittyneet muutamassa vuodessa :)

Minna kirjoitti...

Tuli näköjään kirjoitusvirhe mun blogin nimeen ja siksi sinne ei päässyt. Nyt pitäisi olla oikein. Meille on sauna tulossa heti kun annamme luvan, mutta kun tuo sauna jää kaiken muun jalkoihin tällä hetkellä. Keittiöasennus on meillä parin viikon kuluttua ja sen jälkeen ehkä sauna ...

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Lauteiden käsittely on ihan helppo homma, sen vuoksi siis ei kannata panostaa mitenkään eriytisemmin käsiteltyihin laudemateriaaleihin. Esim. lämpökäsittelyllä saatava kaunis väri meneee "hukkaan" kun laude käsitellään.

Aiemmassa asunnossa oli Liberonin öljyllä käsitellyt seinäpaneelit sekä lauteet. Koko sauna oli siis musta. Asuimme tuossa asunnosssa 2,5 vuotta ja teimme kerran uusintakäsittelyn. Osmo Colorin vahoja voi käyttää saunaan myös.

Rakennettavaan saunaan tulee hyvin yksinkertaiset "penkkimäiset" lauteet ja ne tullaa käsittelemään todennäköisesti Osmolla harmaiksi. Seinäpaneelit todennäköisesti sormipaneeleina. Materiaalit "halvinta mahdollista" koska kuitenkin tullaan itse käsittelemään nuo lopulliseen kuosiinsa.
Valaistus tulee olemaan himmeää, epäsuoraa. Koska meille tulee puukiuas, tulee lasiluukun kautta hiukan valoa myös. Todennäköisesti saunaan asennetaan myös siivousvalo, mutta se on päällä todellakin vain siivotessa.

Pekka Lillstrang kirjoitti...

Moi, meillä tehtiin lauteet ite kun nimenomaan haluttiin leveämpää lautaa. Ei nuokaa ole kuin 120 millistä, mutta kuitenkin: http://lillstrang.blogspot.com/2011/07/loppuviikon-yhteenvetoa.html

Ainakin Jyväskylän puukeskus toimitti tuota 120:stä haapaa toimitusmyynnillä. Lauteille tuli hintaa about 500e valoineen, tuo haapa ei ollut halvimmasta päästä mutta muualtakaan ei saanut siihen hätään. Valot on lauteen alla epäsuorasti ledeillä tehtynä.

t.Pekka

Saunamajor kirjoitti...

Kivan oloinen ja informatiivinen blogi!

Mikäli tarvitset apua saunaremontti tarvikkeissa ja epäilet niiden hintavuutta, niin käy ihmeessä Saunan rakentaminen hinta - sivustolla ja tiedustele lisää.

Lauri1001 kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Lauri1001 kirjoitti...

Hyvää asiatietoa liittyen aiheeseen:

Saunaremontti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...