maanantai 3. tammikuuta 2011

Muurarin kanssa suunnitelmia

Muurarin kanssa ollaan pidetty kuumaa linjaa tänään ja suunniteltu takkoja ja niille alusrakenteita.
Vein nimittäin Onnille viime vuonna (perjantaina) omatekemät takkasuunnitelmat ja toivomuksia malleista. No viivyttelemättä sen enempää soitin maanantaiaamuna yhdeksältä. No Onnillahan oli paljonkin sanottavaa, vinkkejä ja neuvoja. Ja yhdelle isolle ongelmalle ratkaisu.

No ensimmäisenä se olohuoneen takkamalli: tällainen pyöreä oli minusta tosi kaunis. Ja kuulemma onnistuu hyvin, eikä ole mallina sen kalliimpi kuin neliskanttinenkaan. Jes. Minun raksavuosi alkoi hyvin :-)

Sitten takan pohja. Toinen takka tulee takkahuoneeseen, johon tulee laattalattia ja alle valu. Sitten toinen tulee olohuoneeseen, johon tulee koolaus ja lautalattia. Haettiin siis vähän ohjeita, että mitenkäs ne pohjat tehdään että ne menee oikein.
Ja tällaisia ohjeita saatiin:

Takkahuoneeseen tehdään ihan normaalisti valu, takan alta vain jätetään eristeet ja lattialämmitysputket pois ja vahvistetaan hiukan. Kuulemma ei ole tarkkaa, kunhan suunnilleen osaa arvioida, että miten takka sijoittuu. Ja lattiantekijät osaa tehdä vahvistukset.

Olohuoneeseen tulee varaava takka. Sen pohja tehdäänkin harkoista muuraten eikä valaen niinkuin me oli stressattu. Onni käski vain jättää 80x140cm alueen koolaamatta. Takan eteen tulee lisäksi laatoitus. Sitähän me kovin etukäteen stressattiin, että hankalaa jos joutuu arvioimaan takan paikan ja laatoituksen ääriviivat ja valamaan umpimähkään - että jälkeenpäin on sitten mahdoton muuttaa jos on valettu ja koolattu.

Noh, asia olikin todellisuudessa paljon helpompi sitten: tosiaan jätetään vain se takan pohjan alue koolaamatta. Takaneduslaatoitus puolestaan saa siis tulla lattiavasojen päälle: Onni muuraa sinne lattiavasojen sekaan harkkoa sen verran kun laatoitus tarvitsee ja laittaa pinnan plaaniin niin, että puulattia ja laatoitus ovat tasan.

Ja sama juttu tietysti keittiön puuhellan kanssa.

Jes. Rakentajaa helpottaa aina huomattavasti, kun ei tarvitsekaan päättää eikä tietää mitään juuri nyt :-)

No sitten oli vielä ongelmana takan ilmanotto. Kun on koneellinen ilmanvaihto, niin ongelmana on se, että takan palaessa korvausilmaa tarvitaan enemmän. Vanha talohan falskaa ilmaan joka reikelistä niin, ettei ilmanottoa huomaakaan, mutta uuden talon on tarkoitus olla ilmatiivis. Korvausilma pyrkii sitten tulemaan esim. viemäristä, hyij. Tai sitten takka ei vedä kun on alipaine.

No ratkaisujahan on esim. ilmanstoinnin takkakytkin. Eli kytkimestä saa lisää korvausilmaa, ettei tule alipaine. Toinen vaihtoehto on tehdä takan alle korvausilmakanava, eli käytännössä reikä ryömintätilaan, josta tulee kylmää ilmaa suoraan tarpeeseen. Onnin mukaan suoraan tulipesän alle tehtävästä korvausilmareiästä ollaan luopumassa ja korvaamassa sitä takan kylkeen tai luukkujen alle tulevalla venttiilillä, jolloin korvausilma kiertää huoneen kautta.

Mietityttää vain, että mitä jos ulkona on -30 astetta: korvausilmakanava imaisee ilmaa ryömintätilasta, jonne taas virtaa ulkoa pakkassäätä. Kylmä ilma käy huoneen kautta ennenkuin palaa (tai oikeastaan huoneen lämmin ilma palaa, ja kylmä ilma korvaa sitä?). Huone viilenee nopeammin kuin takka ehtii lämmittää? Ryömintätila jäätyy? Toisaalta taas: onko järkeä käyttää palamiseen lämmitettyä ilmaa? Eikö kylmä olisi edullisempaa polttoainetta?

Hmm. Kellään satunnaisella vierailijalla vinkkiä/kokemusta tähän?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...